Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği’nin (KOSDER) geleneksel iftar yemeği, 21 Nisan 2022 Perşembe akşamı Ataşehir’de Istanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi.

İftar yemeğine katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı. 


‘’Birbirimizi çok özlemiştik’’
Dinimizin en güzel nimetlerinden biri olan, rahmet, bereket ve arınma anlamına gelen Ramazan ayının bu zengin iftar sofrasında tekrar bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Tamer Kıran; ‘’Bildiğiniz gibi dünya uzun bir süredir içinde bulunduğumuz bir illetle boğuşuyor. Bir hastalıkla, bir virüsle. Uzun zaman oldu, 2 seneyi devirdik. En son 3 sene önce bir araya gelebiliyorduk. Bu süre içerisinde birbirimizi çok özlemiştik. Şimdi büyük bir keyif ve mutlulukla görüyorum ki her iftar sofrası zengin bereketli ve coşkulu geçiyor. Allah inşallah bu geçtiğimiz günleri bir daha yaşatmasın.


‘’Denizcilikte bereketli bir dönem geçirdik’’
Denizcilik açısından baktığımızda ilk 6 ayı hariç tutarsak bereketli bir dönem geçirdik. 4 yıl önce göreve başladığımızdan beri Allah’a şükür denizcilik sektörünün hemen hemen her segmentinde fevkalade bereketli günler yaşadık, birkaç tanesi hariç.


‘’Tam bir insanlık dramı yaşanıyor’’
İçinde bulunduğumuz savaşla ilgili bir iki kelime etmek isterim. Bildiğiniz gibi 50 gün kadar önce bir gece yarısı bir deklarasyonla Rusya Ukrayna’ya savaş açtı. O gün bugündür ülkemiz için çok önemli 2 ticaret ve ekonomi ortağı olan Rusya ve Ukrayna’da büyük bir yıkım yaşanıyor. İşin insanı boyutu tabii çok daha kötü. Aileler parçalanıyor, insanlar hayatını kaybediyor çocuklar ailelerini kaybediyor. Eşler birbirini kaybediyor. Tam bir insanlık dramı yaşanıyor. 


‘’Deniz ticareti Kuzey Karadeniz’de ciddi kesintiye uğrayacak’’
Bununla birlikte tabii ekonomik anlamda da büyük bir kriz o bölgede hâkim, sürüyor. O bölge bizim için çok önemli bir bölge özellikle de koster armatörlerimiz için. Bildiğiniz üzere orada birçok gemimiz mahsur kalmış durumda. Onların kurtarılması için tüm çaba gösteriliyor bundan lütfen emin olunuz, en üst kademelerle görüşmeler yapılıyor. İnşallah bu ramazan ayının da bereket ve rahmetiyle bir çözüm bulunur diye ümit ediyoruz. Savaşın gidişatı konusunda çok ümitli değilim. Savaş kısa süre içerisinde bitecek gibi görünmüyor. Savaş fiziksel olarak bir müddet sonra bitecek olsa da bunun ekonomik etkilerini çok uzun bir süre deneyimleyeceğiz. Kırım örneği ortada. 2014’ten beri oraya gitmiyoruz, ticaret yapmıyoruz. Bunun benzerinin Rusya'nın işgal ettiği diğer limanlarda da olması muhtemel. Bunu uyarı niteliğinde üstüne basarak söylemek istiyorum. Deniz ticareti belli bir müddet Kuzey Karadeniz’de ciddi kesintiye uğrayacak gibi gözüküyor. Dolayısıyla yatırımlarınız yaparken bunları hesaba katın.’’ diyerek sözlerini KOSDER’e teşekkür ederek bitirdi.

Editör: TE Bilişim