Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tahıl Koridoru'na değinerek, "5 Ocak itibarıyla 626 geminin bu koridordan geçmesi, 16,8 milyon ton başta tahıl olmak üzere diğer gıda ürünlerinin buradan geçmiş olması tüm dünyayı rahatlatmıştır" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşmasına katıldı. Burada konuşan Kirişci, son 20 yılda tarımsal gelişim anlamında yapılan çalışmalardan bahsederek, 2022 sonu itibarıyla bitkisel üretimin 128.6 milyon ton gibi rekor bir seviyeye ulaştığını söyledi. Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla tüm dünyanın rahat bir nefes aldığını belirten Bakan Kirişci, bugüne kadar koridordan 626 geminin geçtiğini aktardı.

'Tahıl Koridorundan 626 gemi geçti'

Tahıl Koridoru Anlaşmasının tüm dünyayı rahatlattığını söyleyen Kirişci, “Gıda varsa insanlar için hayat var ve gelecek var. Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber, Türkiye’nin ve dünyanın da ilgi odağı olan bu savaş başlarda ‘Gıda krizi yaşanacak mı?’ telaşına düşürdü. Savaşın başladığı dönemde 440 dolar olan buğdayın tonu 320 dolarlarda. 5 Ocak itibariyle 626 geminin bu koridordan geçmesi, 16.8 milyon ton başta tahıl olmak üzere diğer gıda ürünlerinin buradan geçmiş olması ve bu çerçevede de bunun yüzde 54’ünün Avrupa’ya, yüzde 28’inin Asya’ya, yüzde 12’sinin Afrika’ya ve yüzde 6’lık kısmının da Ortadoğu’ya gitmiş olması tüm dünyayı ve bizleri de açıkçası rahatlatmıştır” diye konuştu

Editör: Nermin İstikbal