Kıtanın limanlarından büyük miktarlarda uyuşturucu akarken, Avrupa Komisyonu, uyuşturucu kaçakçılığı ve lojistik merkezlere suç teşkil eden sızmalarla mücadelede ilgili tüm kamu ve özel aktörleri bir araya getiren Avrupa Limanları İttifakı'nı kurmaya karar verdi.

Risk yönetimini güçlendirmek ve limanlarda daha hedefe yönelik ve etkili kontroller uygulamak amacıyla, en son teknolojilerin finansmanı da dahil olmak üzere üye devletleri, yerel yetkilileri, gümrükler de dahil olmak üzere kolluk kuvvetlerini, AB kurumlarını ve limanlarda faaliyet gösteren özel aktörleri harekete geçireceği bildirildi.

Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas şunları söyledi: "Avrupa artık dünyanın en büyük tek kokain pazarı olarak ABD'nin yerini aldı ve hızla uyuşturucu kaçakçılığının dünya merkezi haline geliyor; bu rahatsız edici bir şöhret iddiası ve bunu tersine çevirmek için çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekiyor."

Avrupalı ​​Yaşam Tarzımızı tanıtıyoruz

“Bugün, lojistik merkezlerin dayanıklılığını artırmak ve suç ağlarını ortadan kaldırmak için yeni bir dizi önlemi açıklıyoruz. Bu, ana tedarik rotalarını daraltmak için dünya çapındaki ortaklarla güçlü bir etkileşimle tamamlanacak."

Limanlara tarama ekipmanı eklemek için 220 milyon dolardan fazla harcama yapılacak

Uyuşturucu kartelleri Anvers'te Avrupa limanını tercih ederken, yetkililer 2028 yılına kadar tüm yüksek riskli konteynerlerin taranması sözü verdi.

Nisan ayında, Avrupa Birliği'nin emniyet teşkilatı Europol, Antwerp, Hamburg, Bremerhaven ve Rotterdam limanlarının Güvenlik Yönlendirme Komitesi ile AB'deki suç ağlarının emniyet teşkilatına yönelik oluşturduğu riskleri ve zorlukları inceleyen ortak bir analiz raporu yayınladı.

Suç ağları, limanlardan yasa dışı malların çıkarılması için bir çalışma yöntemi olarak ilgi çeken uygunsuz konteyner referans kodlarının kullanıldığına dikkat çeken Europol raporuyla birlikte, giderek artan bir şekilde önemli lojistik noktalara sızma ve bu noktaları kontrol etme yönünde çalışıyor.

Europol'ün ayrıntılı açıklamasına göre suç ağları, yolsuzluk yapan liman içindeki kişilerin yerel ağlarını koordine ederek limanlara sızmayı düzenliyor.

Organize suçlular, çabalarını odaklamak ve mal kaybetme riskini en aza indirmek için, çok daha az kişinin yolsuzluğa bulaşmasını gerektiren yeni işleyiş yöntemleri arıyor.

Europol, yaptığı açıklamada, "Etkili ve verimli bir şekilde ele alınmazsa, uygunsuz konteyner referans kodlarının ve bundan türetilen benzer yenilikçi çalışma yöntemlerinin kullanımı muhtemelen artacaktır" dedi ve şunu ekledi: "Suç ağları, büyük konteyner referans kodlarını kullanmaya devam edecek."

Trabzon'da denizci öğrencilere saldırı Trabzon'da denizci öğrencilere saldırı

Avrupa'nın içişlerinden sorumlu komisyon üyesi Ylva Johansson şunları söyledi: “Limanlardaki suç ağlarına ilişkin Europol raporu neyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Suçlu uyuşturucu çetelerinin karmaşıklığını, güçlerini ve vahşetlerini açıkça ortaya koyuyor. Uyuşturucu tacirleri kimi zaman rüşvet, kimi zaman da korkutma yoluyla yolsuzluk eylem ve uygulamalarını teşvik etmektedir.”

Uluslararası Deniz Ticaret Odası'na göre, tüm kokainlerin yaklaşık %90'ı, tüm esrarın %45'i ve tüm amfetamin türü uyarıcıların %30'u deniz yoluyla taşınmaktadır.

Editör: Nermin İstikbal