Asya'daki gemi söküm endüstrisi, 2022'de hem geri dönüşüm ve güvenlikle ilgili artan incelemeler hem de ortaya çıkan finansal sorunlar nedeniyle baskı altında kalmaya devam etti.

Gemi sahipleri tonaja bağlı kalıp, piyasada geri dönüşler ararken, geri dönüşüm için uygun gemi havuzu azalıyor. Bununla birlikte, bir dizi sorun nedeniyle Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'ın piyasadaki toparlanmada nasıl bir rol oynayacağının belirsiz olduğu bildiriliyor.

Hindistan'ın Gemi Geri Dönüşüm Endüstrileri Birliği, tersanelerde karaya oturan hafif yer değiştirme tonajının (LDT) on yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesinde olabileceğini tahmin ediyor.

Hindistan'daki endüstri, gemi geri dönüşümünün çevresel etkisini azaltmak için 2009'da onaylanan Hong Kong Sözleşmesi ile uyumlu olarak tersaneleri ve güvenlik standartlarını iyileştirme çabalarına rağmen istikrarlı bir düşüş içinde. 

GMS, toplam sayılar azalırken, Pakistan tersanelerinin hiçbiri ve Bangladeş'te yalnızca birkaçının HKC onaylı olması nedeniyle Hindistan'ın son zamanlarda bir avantaja sahip olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Asya tersanelerinin hiçbiri AB onaylı değil.

GMS'ye göre, hem Bangladeş hem de Pakistan'da devam eden mali kriz, tersanelerin yeni gemi alma kabiliyetini engelliyor. Bangladeş hükümetinin yeni akreditif yaptırımlarını kısıtladığını, yıl sonunda Pakistan hükümetinin de finansman araçlarını kısıtladığını bildiriyorlar.

Tüm bunlar, endüstri analistlerinin, özellikle konteyner gemileri ve kuru dökme yük işinden geri dönüşüm için teklif edilen emekli gemilerin sayısının artacağını bekledikleri bir zamanda geliyor. Yavaşlayan küresel ticaret, yeni inşaa akını ve artan çevresel düzenlemelerin, 2023 ve sonrasında emekliye ayrılan gemi sayısına katkıda bulunması bekleniyor.

Editör: Nermin İstikbal