Eylül ayında düzenlenen Alman Ulusal Denizcilik Konferansı ziyaretçileri, bir iç su yolu kargo gemisinin tamamen uzaktan çalışmasını izleme fırsatı buldu.

Rhenus Shipping Management'ın teknik müdürü Lars Reckers,  Teknolojinin, gemiyi tamamen uzaktan kumanda merkezinden yönlendirmeyi ve çalıştırmayı mümkün kıldığına, hatta kaptanların evden çalışarak mesleği "daha aile dostu" hale getirebilecekleri bir zamanı hayal ettiklerini söyledi.

Rhenus, FernBin projesini Argonics, DST (Gemi Teknolojisi ve Taşıma Sistemleri Geliştirme Merkezi), Duisburg-Essen Üniversitesi ve RWTH Aachen Üniversitesi dahil olmak üzere diğer birçok proje ortağıyla birlikte 2020 yılında  Uzaktan kumandalar kullanılarak iç su yolu nakliye işlemlerini başlatmıştı.

Ernst Kramer, 345 metrelik bir iç su yolu kargo gemisi uzaktan çalışacak şekilde kuruldu (FernBin)

‘Deniz marulu’ proteinli alternatif gıda olarak kullanılabilecek ‘Deniz marulu’ proteinli alternatif gıda olarak kullanılabilecek

Uzaktan kumanda yeteneğiyle donatılan gemi, 1974 yılında inşa edilmiş 345 metrelik bir iç kargo gemisi olan Ernst Kramer.

Ernst-Kramer

Gemi, Mitsubishi dizel motorlarıyla çalışıyor ve iki milyon tonun üzerinde kargo taşıyabiliyor.

Gemi, kesintisiz veri aktarımını sağlamak için kurulan Starlink bağlantısı üzerinden tüm verilerin iletildiği bir sensör ve kamera sistemi ile donatıldı.

Proje aynı zamanda gemideki kontrol sistemlerini de dönüştürerek uzaktan operatörün tam kontrole sahip olmasını sağladı.

Uzaktan kullanıma sunulan sistem ve kontroller arasında, ana motorun devrini ayarlama, debriyaj da dahil olmak üzere geminin şanzımanını ve dümenin konumunu kontrol etme ve aynı zamanda radar sinyali ve kameralarla geminin konumunu izleme yeteneği yer alıyor.

6 ve 7 Temmuz'da Ernst Kramer için bir test yolculuğunu tamamlandı. Gemi Rotterdam'dan yola çıktı ve Willemstad'a kadar yaklaşık 30 mil yol kat etti.

Fernbin-remote-control-demonstration

Deneme yolculuğu sırasında sensör entegrasyonunu ve uzaktan kumandaları test edildi.

FernBin projesi, Bremen Ticaret Fuarı Merkezi'ndeki konferans için, katılımcıların gemiyi Duisburg Limanı'ndan ve Ruhr Halici'nden canlı bağlantıyla izlendi.

Editör: Nermin İstikbal