Küresel Konteyner Navlunları Yükselişte: Çin-ABD Trafiği Limanları Zorluyor
Drewry’nin haftalık World Container Index (WCI) endeksi dün %41 artarak FEU başına 3.527 dolara yükseldi. Bu, endeksin kurulduğundan bu yana dolar bazında en yüksek ikinci sıçrama oldu. Bu artışta, ABD ve Çin arasındaki geçici ticaret yumuşamasının ardından yeniden hareketlenen Transpasifik hattı başı çekti.
Bugün açıklanan Şanghay Konteyner Navlun Endeksi (SCFI) ise daha ılımlı bir artışla %8 yükselerek 2.240,35 puana ulaştı.
Drewry’nin WCI endeksi, son dört haftada %70 artış gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalat tarifelerine geçici olarak ara vermesi, ilk çöküşün ardından ABD’ye yönelik yük akışını yeniden başlattı.
Şanghay-Los Angeles hattındaki navlunlar, sadece bir haftada %57 artarak 5.876 dolara, 8 Mayıs’tan bu yana ise %117 yükseldi. Şanghay-New York hattında ise navlunlar bir haftada %39, son dört haftada %96 arttı.
Freightos araştırma direktörü Judah Levine, bu keskin artışın nedeninin, yük sahiplerinin tarife süresi dolmadan önce ürünlerini hızla sevk etmek istemeleri ve Batı Yakası’na daha kısa sürede varan güzergahları tercih etmeleri olduğunu belirtti.
Levine ayrıca, taşımacılar Temmuz sonuna kadar ABD Batı Yakası için rekor kapasite planladı, dedi. Ancak bu ani artış, Çin’deki büyük limanlarda ve Singapur ile diğer aktarma merkezlerinde önemli bir sıkışıklığa yol açtı.
Los Angeles ve Long Beach limanlarının birkaç hafta içinde aşırı yoğunlukla karşı karşıya kalabileceği endişeleri de gündemde, ancak liman yetkilileri bu artışı karşılamaya hazır olduklarını belirtiyor.
Jefferies yatırım bankasına göre, kapasite halen önceki gemi yönlendirmeleri nedeniyle kısıtlı ve bu durumun ancak Haziran sonu veya Temmuz başında normalleşmesi bekleniyor.
Şanghay-Rotterdam ve Şanghay-Cenova hattında da navlunlar geçtiğimiz hafta sırasıyla %32 ve %38 arttı.
Danimarkalı danışmanlık şirketi Sea-Intelligence, Transpasifik Batı Yakası hattında önümüzdeki 11 haftanın 5’inde kapasitenin yıllık bazda %30’dan fazla büyüyeceğini öngörüyor.
Asyalı danışmanlık firması Linerlytica ise, piyasadaki bu yükselişin kiralama pazarına da yansıdığını, gemi bulunabilirliğinin düşük olduğunu ve taşıyıcıların hâlâ yeni tonaj arayışında olduğunu belirtti.
Ancak Linerlytica’ya göre, ABD’ye gönderilecek yeni kapasitelerin devreye girmesiyle navlun artışının hızı yavaşlayabilir. Ayrıca, 90 günlük tarife ateşkesinin sona ermesinden sonra talep artışının sürdürülebilirliği konusunda da belirsizlikler bulunuyor.
Drewry’nin Container Forecaster raporu ise yılın ikinci yarısında arz-talep dengesinin yeniden zayıflamasını, bunun da spot navlunların düşmesine neden olmasını bekliyor.
Drewry şu yorumu yaptı:
“Navlunlardaki oynaklık ve değişimin zamanlaması, Trump’ın tarifelerine yönelik yasal itirazların sonucu ve Çin gemilerine getirilecek ABD yaptırımlarına bağlı kapasite değişikliklerine göre şekillenecek. Bu alanlarda ise belirsizlik sürüyor.”
Yorumlar
Kalan Karakter: