Avrupa Birliği’nin iç tartışmaların akabinde Rus petrolüne uygulanacak yaptırımları hafifletmesi beklenirken Moskova’nın petrol ihracatını global çapta aksatmayı amaçlayan kritik bir maddeyi müdafaayı hedeflediği belirtiliyor.

Bloomberg’in haberinde birlik, Rus petrolünü taşıyacak gemilere sigorta hizmeti verilmesini engelleyerek birlik bünyesinde bulunan gemilerin Rus petrolünü üçüncü ülkelere taşımasını engellemeyi hedefliyor.

G7 ülkeleri arasındaki görüşmelere göre dünyanın en büyük gemi nakliyatı filolarına sahip ülkelerden olan Yunanistan bu unsurun AB’nin altıncı yaptırım paketinden çıkarılması konusunda ısrarcı oldu.

Avrupa’nın Rus petrolünü taşımasının yasaklamasının Rusya’nın en çok önemli rezerv para kaynaklarından olan petrol ihracatına önemli şekilde zarar vereceği tahmin ediliyor.

Gemi nakliyat şirketlerine uygulanacak sigorta ve diğer servisleri de kapsayan bir yasağın Rus petrol ihracatı için çok önemli bir pürüz oluşturması bekleniyor. Deniz nakliye şirketleri, petrol sızıntısı benzeri sıkıntılar oluşması ihtimaline karşılık muhafaza ve tazminat ödeme benzeri yollara başvuruyorlar.

Bunlar için dünyanın en büyük 20 şirketi de dahil toplam 80 reasürans şirketinden sigorta poliçesi satın alınıyor. Bu da AB kanunlarını göz gerisi edemeyecekleri manasına geliyor.

Macaristan ve Bulgaristan yaptırımlara itiraz ediyor

AB ülkeleri bu haftayı da altıncı yaptırım paketini görüşmekle geçirmeye hazırlanırken diplomatlar Macaristan’ın Rus petrolüne uygulanacak yasağa itirazlarını giderecek ortak bir yol bulmaya çalışacakları belirtiliyor. Bu hafta sonu yapılan görüşmelerden bir sonuç elde edilememişti.

Daha önce gündeme gelen ilk taslakta AB, Rus ham petrol ve petrol ürünleri için gemiden gemiye transferi de içeren tüm nakliyatı yasaklamayı öngören bir teklifte bulunmuştu.

Diğer yandan AB’nin yönetici kanadı Rus petrolünü üçüncü ülkelere taşıyan Avrupalı şirketlerin sigorta da dahil olmak üzere hizmet vermesini yasaklayan bir yasa taslağı üzerinde duruyor.

Bu hususun birtakım üye ülkelerin itirazlarına karşın sunulacak taslak içinde bulunmasının beklense de üye ülkelere arasında görüşmelerin devam ettiği ve tedbirlerin 27 ülkenin tamamı tarafından onay alana dek değişebileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim