Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi (AMSA), Liberya bandıralı 1.732 teu konteyner gemisi MSC Kymea II'nin, 90 günlüğüne, Avustralya limanlarından erişimine izin verilmediğini bildirdi.

AMSA, son iki yılda, yalnızca 2023'teki beş gemi dahil olmak üzere dokuz MSC gemisini alıkoydu. Bu gözaltıların çoğu, gemide sistemik standartların altında bakım uygulamaları gösterdi.

2006 yapımı MSC Kymea II'nin AMSA denetimi, arızalı bir serbest düşüşlü cankurtaran botu yönlendirme sistemi, arızalı yangın güvenlik sistemleri, tehlikeli şekilde depolanmış yanıcı maddeler ve hamalların gemiye binmesini önlemek için kullanılan çok sayıda atık veya eksik korkuluk güvenlik zincirleri dahil olmak üzere toplam 21 eksiklik buldu. 

İki hafta önce incelenen başka bir MSC gemisi, aşınmış bir akaryakıt deposu hava borusuyla bulundu ve kanıtlar, geminin paslı boruyu tuvalle kapatıp üzerini boyayarak kusurun ciddiyetini yetkililerden saklamaya çalıştığını gösteriyor.

AMSA Operasyonlar İcra Direktörü Michael Drake, "Gemiler, bu tür tekrarlanan kötü performansın kabul edilemez olduğunu ve Avustralya'nın harekete geçeceğini bilmeli" dedi.

Editör: Nermin İstikbal