Feribot Kazasında 2. Bilirkişiye Göre Kusurlu Kaptan

"Ankara" feribotunun halatının kopması sonucu 1 kişinin ölümü, 3 kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan kazanın bilirkişi raporunda kaptanın yüzde 65, 2. mühendisin yüzde 30, başmühendisin ise yüzde 5 oranında kusurlu olduğu belirtildi.

Bodrum-İstanbul seferini yapan ''Ankara'' isimli feribotun iskeleye yanaşırken kopan halatının 1 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına yol açmasına ilişkin kaptanın da aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Seyfettin Aydemir katıldı. Tutuksuz sanıklar Işık Koşal ile Ali Yüksel Kocabaş ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Tevfik Güngören, 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporun dosyaya sunulduğunu tutanağa yazdırdı. Ali Yüksel Kocabaş'ın avukatlarından Alper Aral raporda müvekkiline yönelik kusur oranının soyut olduğunu, geçerli bir delile dayanmadığını ileri sürdü.

Kocabaş'ın diğer avukatı Veysel Divanoğlu da müvekkiline yönelik kusur oranının gerekçesinin belirtilmediğini kaydederek, müvekkilinin olayda herhangi bir kusurunun olmadığını öne sürdü. Işık Koşal'ın avukatı Esra Sunar ile Seyfettin Aydemir'in avukatı Gülseren Günay da rapora karşı diyeceklerini hazırlamak için süre talebinde bulundu. Avukatlar Sunar ve Günay'ın süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Dev feribota "Yat kaptanı" Bilirkişi

Bilirkişiler İTÜ Denizcilik Fakültesi öğretim görevlisi, yat kaptanı, uzak yol gemi baş mühendisi Tanju Kurtuluş, İÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Birsen Koldemir ve uzak yol gemi baş mühendisi avukat İlyas Kamiloğlu tarafından hazırlanan raporda, olay ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Kazanın personel kusurundan kaynaklandığı belirtilen raporda, geminin hareket ettiğinin köprü üstünden görüldüğü, makine dairesinden ise fark edilemediği bildirildi. Raporda, hem makine dairesinde, hem de güvertede ''kırmızı acil durum butonları''nın olduğu belirtilerek, butonların kullanılması gerekliğinin köprü üstünden daha kolay anlaşılacağı ifade edildi. Bu nedenle olaydaki personel kusurunun yüzde 65'inin güverte, yüzde 35'inin de makine personeline ait olduğu kaydedilen raporda, şöyle denildi:

''Güvertede sorumlu başka personelin bulunmamasından dolayı yüzde 65 personel kusurunun tamamının gemi kaptanı sanık Işık Koşal'a ait olduğu, makinede ise yüzde 35 personel kusurunun yüzde 5'inin operasyonlara nezaret etme yükümlülüğü bulunan, ancak olayın çok kısa sürede gerçekleşmesi nedeniyle manevra başındaki 2. mühendise müdahale etme süresi kısıtlı olan gemi başmühendisi Ali Yüksel Kocabaş'a ait olduğu, yüzde 30'unun ise operasyonları bizzat gerçekleştiren, manevradan sorumlu 2. mühendis Seyfettin Aydemir'e ait olduğu kanaatine varışmıştır.''

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 20 Ağustos 2007 tarihinde Sarayburnu'ndaki rıhtıma yanaşan ''Ankara'' adlı feribotun, yolcu tahliyesinin başlamasının ardından hareket etmesi üzerine halatlardan birinin koparak çevredekilere çarptığı belirtiliyor.

Rıhtımda güvenlik görevlisi olan Zekeriya Timur'un olayda hayatını kaybettiği, Verda Uyar, Bolise Uyar ve Çera Alfasa'nın yaralandığı belirtilen iddianamede, feribotun kaptanı olan Işık Koşal, baş mühendis Ali Yüksel Kocabaş ve 2. mühendis Seyfettin Aydemir'in 2 ile 15'er yıl arasında hapis cezası öngören TCK'nın 85. maddesi uyarınca kusurları oranında cezalandırılması talep ediliyor.

İlk bilirkişi raporu Kaptanda kusur bulmamıştı

Kazadan sonra hazırlanan ilk bilirkişi raporunda ise ikincei raporun aksine kaptan "kusursuz" bulunmuştu. Gemide arıza olmadığı, tam yol harekete geçmesinin sistemde oluşan geçici bir tutukluk yada kontrol sisteminin sıraya uymadan kapatılmasından oluşabileceğinin belirtildiği bilirkişi raporunda 2.mühendis Seyfettin Aydemir'in suçlu olduğu iddia edimişti. Raporda 2. mühendisin pervanelerin kontrol sistemini sıraya uymadan kapatması halinde, bu davranışından dolayı kusurlu sayılabileceği ifade edilmişti. Kaptan Işık Koşal, başmühendis ve diğer gemi personelinin kusurlu bir davranışının bulunmadığının belirtildiği raporda, kaptan ve başmühendisin gerekli özen ve kusuru göstermemekle suçlanabileceği belirtimişti.
 

Editör: TE Bilişim