Fransız bir kadın olan Eanne Calment, 122 yıl yaşamayı başararak çok şaşırtıcı bir şekilde tarih yazdı ve böylece dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı insanı olma onurunu kazandı.

CNBC'ye göre Calment, ölmeden kısa bir süre önce sağlık ve uzun ömür arasındaki ilişkiyi inceleyen uzman demograf Jean-Marie Robine ile bir araya geldi ve ona hayatının tüm sırlarını anlattı.

Calment'in bir asırdan fazla yaşamasına yardımcı olduğuna inandığı üç ana nedeni ortaya koyan Robine, öncelikle uzun ömürlülüğünün büyük bir kısmının şansa bağlı olduğunu vurguladı. 

İşte dünyanın en yaşlı kadının 122 yaşına ulaşmasının sebepleri: 

1. Zengindi

Calment, Fransa'nın güneyinde burjuva bir ailede büyüdü ve bu, o dönemde kadınlar için pek yaygın olmayan 16 yaşına kadar okula gitmesine izin verdi. 20'li yaşlarında evlenene kadar özel aşçılık, resim ve dans derslerine de devam etti.

Muhtemelen daha uzun yaşamasına yardımcı olan bir başka faktör de hiç çalışmamış olmasıydı. Aksine, ev işlerinde ona yardım edecek, yemek pişirecek ve hatta temel ihtiyaçları için alışveriş yapacak birisini her zaman bulurdu. 

2. Sigaraya 112 yaşında başladı

Düğüne kadar Calment'in sigara içmesine izin verilmedi. Tahmin edilebileceği gibi, 19. yüzyılın sonlarında bir kızın, özellikle de burjuva bir ailede bir kızın bunu yapması yasaktı.

Ancak evlendikten sonra Calment'in kocası ona bir sigara ikram etti. Ve daha önce yapmasına izin verilmeyen bir şeyi yapmaktan son derece mutlu olmasına rağmen, sonunda bundan hoşlanmadı ve sigara içmeye başlamadı. 

Sonunda 112 yaşında bir huzurevinde yaşarken bu alışkanlığı edindi, ancak o zaman bile hayatının çoğunu sigara içmeden geçirdi. 

3. Harika bir sosyal hayatı vardı.

Ev işlerine katılmaması nedeniyle bu kadar çok boş zamanı olan Calment'in kendine bakmaktan, Fransa'yı dolaşmak ve sosyal faaliyetlerde bulunmaktan başka yapacak hiçbir şeyi yoktu. 

Zamanının çoğunu sosyal etkinliklere katılarak ve yeni insanlarla tanışarak geçirdi. 

Ayrıca kocasıyla sık sık seyahat etme ve o sırada yapım aşamasında olan Eyfel Kulesi'ni görmek için Paris'e gitme fırsatı buldu. 

Editör: Nermin İstikbal