Üst düzey bir yetkiliye göre Ukrayna, Rusya'nın onayını beklemeden kendi Karadeniz tahıl anlaşmasını oluşturmanın eşiğinde. 

Ukrayna ekonomi bakanının özel danışmanı Oleksandr Hryban bu hafta Ukrinform'a hükümetin deniz sigortası pazarındaki iki büyük oyuncuyla görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Savaş riski sigortası, Ukrayna'nın en büyük tahıl terminallerinin bulunduğu Odesa bölgesinden tarımsal ihracatın yeniden başlatılmasının önündeki en büyük engellerden biri. Rusya'nın fiili ablukası, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına giden tüm trafiği etkiliyor. Batılı sigortacılar bu rotadaki seferler için teminatları askıya aldı. 

Bloomberg'e göre, deniz taşımacılığı olmadığında Ukrayna'nın tarım ihracatçıları yurtdışına yaklaşık yüzde 30 daha az buğday, mısır ve yağlı tohum satıyor ve bu da potansiyel olarak GSYİH'nın tahmini yüzde üç oranında azalmasına neden oluyor.

Oleksandr Hryban'a göre bir alternatif neredeyse hazır. Buradaki fikir, aşırı savaş riski nedeniyle ülke piyasasından ayrılan reasürörlerin rolünü üstlenerek bir reasürans havuzu oluşturmak için Ukrayna Yol Fonu'nu kullanmak. Devlet reasürans teminatının her bir dolarının beş dolarlık sigorta kapsamına dönüşebileceğini söyledi. 

Hryban:"Aslında daha büyük bir sigorta havuzu modelini zaten test ediyoruz. Son umudun garantörü olan hükümetin bu garantisinin nasıl işe yaradığını yakında göreceğiz" dedi. "Önemli olan, zaten gerekli bir kaynağın mevcut olmasıdır; sigortayı başlatmak için kullanılabilecek Yol Fonu fonları." dedi.

Editör: Nermin İstikbal