Dumlupınar Şehitleri Anıldı

NATO tatbikatından geri dönerken İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpışarak batan TCG Dumlupınar'da şehit olan 81 denizci, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Akdeniz'de katıldığı NATO tatbikatından Gölcük'teki ana üssüne geri dönerken Çanakkale Boğazı'nda yaşanan kazada 4 Nisan 1953’te İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpışarak batan TCG Dumlupınar'da şehit olan 81 denizci Gölcük Donanma Komutanlığı'nda düzenlenen törenle anıldı.

HAYATTA KALANLAR DENİZE ÇELENK BIRAKTI

Törene, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ile Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ile şehitlerin yakınları katıldı. Kazadan kurtulan ve hayatta kalan iki kişi olan astsubaylar Hüseyin Akış ve Hüseyin İnkaya, şehit arkadaşları için denize çelenk attı.

81 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Akdeniz’de NATO’ya bağlı ülkelerle birlikte Blue Sea tatbikatına katıldıktan sonra Gölcük’te ki üssüne dönmek üzere yola çıktığı sırada batan TCG Dumlupınar ve şehit olan 81 denizci 61 yıl sonra anıldı. 4 Nisan 1953’te girdiği Çanakkale Boğazı’nın Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı Naboland şilebiyle çarpışan Dumlupınar’da ki 86 kişiden 81’i sulara gömülmüştü. Dibe doğru giden gemidien çıkarak su yüzeyine ulaşan iki denizci ise Naboland’ın pervanesine çarparak hayatını kaybetmişti.

ŞEHİTLERİN YAKINLARI KATILDI

Deniz kuvvetleri Komutanlığı’nın Gölcük’te ki Donanma Komutanlığı’nda her yıl düzenlediği törene bu yıl yine 81 şehidin yakınları katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun mesaj yolladığı törene, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, filoya bağlı subay ve astsubaylar, şehitlerin yakınları ile kazadan kurtulan iki astsubay katıldı. Denizaltı Filo Komutanı Tüğamiral Hasan Doğan, “Dumlupınar’ın Türk denizaltıcılık tarihinde ki yerini dile getirirken, şehit olan 81 denizcinin aziz hatıralarını yattıklarını dile getirdi.

HER YIL GELİYORUM

Kaza sırasında denizaltının güvertesinde seyir nöbeti tutan ve denize düşerek hayatta kalan Hüseyin İnkaya ise, “Her yıl arkadaşlarımı anmak için buraya geliyorum. Türk askeri hiç ölümden korkmaz. Son nefesine kadar ülkesini ve bayrağını sever. Dumlupınar’da ki arkadaşlarımda ülkesi için ölmekten korkmayacak kadar fedakardı. Onları hiç unutmuyorum” dedi. Nöbeti Hüseyin İnkaya’ya devraldığı sırada çarpışmanın yaşandığını belirten astsubay Hüseyin Akış ise, “Tatbikatta Türk denizaltıları Yunanistan, ABD, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin güçlerinden çok daha üstün görevler yerine getirdi. Dumlupınar denizaltısı başarılarıyla tatbikatın gözbebeği olmuştu. Kaza sonrasında uzun süre hastanede yattım ve moralimiz bozulmasın diye çok arkadaşımızın kurtulduğunu söylediler. Ama sadece 5 kişinin kurtulduğunu öğrendik. Hayatta kalan ağabeyim Hüseyin İnkaya ile o günleri hatırladıkça hüzünleniyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Denizaltı Filo Komutanlığı önünden Akış ve İnkaya denize çelenk bırakırken hüzünlü dakikalar yaşandı. Kazada şehit olan astsubay astsubay Sait yıldırım’ın kızı Prof. Dr. Berke İnel ise, babasından kalan gururu hayatının her aşamasında yaşadığını belirtti. Prof. Dr. İnel kızı Burçak ve 2 yaşındaki torunu Erol ile birlikte modern denizaltıların bulunduğu iskeleden uzun süre denize baktı.

DENİZALTILAR ZİYARETE AÇILDI

Ay, Gür ve Preveze sınıflarından toplam 14 denizaltıya sahip olan Denizaltı Filo Komutanlığı'nda düzenlenen törenin ardından demirli bulunan denizaltılar ziyarete açıldı. Dar yaşam alanları dikkat çeken denizaltılarda iki vardiya sistemi uygulanıyor. 6 saat mesai yapan personel 6 saat istirahat ediyor. En az 40 personelin görev yaptığı denizaltıda sıcak yatak uygulması var. Yer sıkıntısı nedeniyle personelin yarısına yetecek kadar yatak bulunuyor. Tek bir aşçının yemek pişirdiği denizaltına kamarası olan tek kişi denizaltının kaptanı ancak onunda kamarasının altı kuru bakliyat deposu olarak kullanılyor. Etlerin konulduğu buzdolabı ise koridorun hemen altında bulunuyor. İnsanın nefesini kesecek kadar dar olan denizaltında yaşam zor koşullara dayanmayı gerektiriyor.

Editör: TE Bilişim