Dünyanın önemli bir yakıt ikmal merkezi olan Singapur, metanolün önemli bir rol oynayacağı deniz taşımacılığının gelecekteki yakıt karışımı için altyapıyı hazırlıyor.

Yerel firma Consort Bunkers, China Merchants Jinling Tersanesi ile altı adet 6.500 dwt'lik metanol yakıt ikmali tankeri inşa etmek üzere sözleşme imzaladı.

Global Energy Group ise bu yılın son çeyreğinde Japonya'nın Sasaki Shipbuilding şirketinden ilk 4.000 dwt'lik metanol ikmal gemisini teslim alacak. 

Bir başka bunker tedarikçisi olan Golden Island Diesel Oil Trading, 2026'da teslim edilmek üzere 12.000 dwt'ye kadar bir metanol tankeri sipariş etmeye hazırlanıyor.

Danimarkalı taşıyıcı Maersk'in de aralarında bulunduğu altı şirket, yakalanan biyojenik karbondioksiti (CO2) yeşil e-metanole dönüştüren Asya'nın ilk yeşil e-metanol tesisini inşa eden bir ortaklık kurdu. Tesis, yılda minimum 50.000 ton üretim kapasitesi ile Singapur'da kuruluyor.

Konteyner hatları metanol sevkine giden yolu açarken, artık kuru dökme yük ve tanker siparişleri de karışıma girdi. Bir diğer önemli denizcilik sektörü olan kruvaziyer sektörü de metanolü kucaklamaya hevesli. Costa, TUI Cruises, Disney ve Norwegian, yolcu gemileri için yakıt olarak metanole yönelmekle ilgilendiklerini açıkladılar.

Bu tür tahrik sistemlerinin ana makine tedarikçilerinden biri olan MAN Energy Solutions, geçtiğimiz ay yakıt olarak metanole olan ilginin arttığını ve çok çeşitli gemi segmentlerinde mevcut tüm açık boru hattı projelerinin %30'dan fazlasını temsil ettiğini söyledi.

Editör: Nermin İstikbal