Shell, Greenpeace'e, bugüne kadarki en büyük yasal iddialardan birini yaparak, 2,1 milyon dolarlık tazminat davası açıyor.

Shell, Greenpeace'e, protestocularının bu yılın başında 13 gün boyunca yüzen bir üretim depolama ve boşaltma (FPSO) birimini işgal etmesinden sonra, çevreci gruba karşı bugüne kadarki en büyük yasal iddialardan birini yaparak, 2,1 milyon dolarlık tazminat davası açıyor.

İTÜ DEFAV Öğrenci Yurdu'nda  plaket takma töreni İTÜ DEFAV Öğrenci Yurdu'nda plaket takma töreni

Dava, Ocak ayında Greenpeace eylemcilerinin Kanarya Adaları'nın kuzeyinde Shell'in sözleşmeli ağır yük gemisi White Marlin'e binerek Shell'in FPSO'sunu Birleşik Krallık Kuzey Denizi'ndeki Penguins petrol ve gaz sahasına taşıdığı olayın ardından geldi.

Londra Yüksek Mahkemesi'ne dava açan İngiltere merkezli petrol ve gaz şirketi, zararların, protestoculara karşı daha önce alınan iki tedbirin hukuki masraflarını ve ekstra bir güvenlik gemisinin seferber edilmesi de dahil olmak üzere diğer masrafları temsil ettiğini belirtti.

Shell yüklenicilerinin de tazminat davası açması durumunda tazminat talepleri toplam 8,6 milyon dolara çıkabilir.

Çevre örgütü, "gözdağı davası" olarak tanımladığı davada, Shell'in iddiasının "Greenpeace ağının 50 yılı aşkın tarihinde kampanya yürütme becerisine yönelik en büyük yasal tehditlerden birini" temsil ettiğini ifade etti.

Greenpeace İngiltere'nin eş icra direktörü Areeba Hamid, Shell'i "Greenpeace'in kampanya yapma yeteneğini ezmeye çalışmakla ve bunu yaparken iklim adaleti ve kayıp ve zarar için ödeme yapılmasına yönelik meşru talepleri susturmaya çalışmakla" suçladı.

Hamid; "Bu davanın düşürülmesine ve Shell'in hükümet tarafından düzenlenmesine ihtiyacımız var çünkü Sawan'ın insan maliyeti ne olursa olsun kâr peşinde olduğu açık" dedi.

Penguins FPSO, Shell'in Kuzey Denizi'nde 30 yıldır çalıştırılan ilk gemisi. Sahada 2002 yılından bu yana petrol üretiliyor.  

Editör: Nermin İstikbal