1952 yılında inşa edilen vapur, İBB Şehir Hatları AŞ tarafından yürütülen 2 yıl süren yoğun yenileme çalışmasının ardından yenilenmiş yüzüyle Boğaz ve İstanbullularla buluşacak.

09 Ağustos günü yapılacak olan etkinlikle ilk seferine çıkacak olan gemi ile ilgili 2 yıl önce Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, geminin yolcularıyla yeniden buluşacağı süreçte yapılacakları şöyle anlatmıştı.

"Vapurun restorasyon sürecinde bir danışma kurulu kuracağız. Tarihçilerin de aralarında olduğu akademik çevreleri bir araya getireceğiz. Denizcilik öğrencileri de gönüllü olarak bu yenileme çalışmalarına dahil olacak. Böylelikle Paşabahçe Vapurumuz sürdürülebilirlik açısından da güzel bir örnek olacak."

Savaş gemisi olarak yapıldı

Yeniden hizmet vermesi için İstanbulluların da kampanya başlattığı 67 yaşındaki Paşabahçe Vapuru, 1952 yılında İtalya'nın Taranto şehrinde savaş gemisi olarak yapıldı.

2. Dünya Savaşı sona erince Türkiye'den gelen talep üzerine İtalya'da bir gecede şehir hatları formuna çevrilen vapur, İtalya’dan İstanbul’a 2,5 günde getirildi.

Dönemine göre motoru ve sağlam tekne yapısıyla dikkat çeken vapur saatte 18 mil hıza ulaşabiliyor. 

73 metre boy, 13 metre en ve 3,2 metre derinliğe sahip vapur, 58 yıl boyunca Boğaz’ın iki yakasında İstanbullulara hizmet verdi. Bu süreçte Adalar ve Yalova hattında yolcu taşımacılığı yaptı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL