Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , Rusya'nın nükleer enerjiyle çalışan Buzkıran Projesi 22220 serisinin dördüncü gemisi olan Yakutistan'ın denize indirilmesine uzaktan başkanlık etti . United Shipbuilding Corporation'ın 22 Kasım Salı günü Baltık Tersanesi'nde yapılan tören, sınıfının üçüncü gemisi Ural'ın hizmete alınmasını da içeriyordu . 

Yakutya ve kardeş gemileri, Kuzey Kutbu sularının Rusya'nın uzun kuzey kıyı şeridi boyunca uzanan bölümü olan Kuzey Denizi Rotası üzerinde çalışmak üzere tasarlandı. 

Bu gemiler, toplam 80.000 beygir gücü ile üç şafta güç sağlayan iki nükleer enerji santrali ile şimdiye kadar yapılmış en güçlü buz kırıcılar...

Kardeş gemiler Arktika ve Sibir halihazırda hizmette.

Rusya'nın Uzak Doğusundaki yeni rehabilite edilen Zvezda Tersanesi'nde iki kat güçlü bir mega buzkıranın da yapım aşamasında olduğu bildirildi.

Ural buzkıranının Kuzey Denizi Rotasında yıl boyu sürecek operasyonunun bugün başlaması ve tamamlanacak ve 2024'te hizmete girecek olan buzkıran Yakutia'nın denize indirilmesi, ihtiyaç duyduğumuz yetkinliklerin sürekli olarak oluşturulduğunun kanıtıdır. Rusya Sanayi Bakanı Denis Manturov, "lider gemimiz  120 MW'lık buzkıran Rossiya'nın inşasını sağlamak için yapılıyor. " dedi.

Manturov, endüstriyel müşteriler Novatek, Nornickel ve Rosneft'in Ob Körfezi'nde seyrüsefer için dizel buzkıranlar inşa etmek için görüşmelerde bulunduğunu ve Kuzey Denizi Rotasında navigasyon hedefi için nükleer enerjili gemileri serbest bıraktığını ekledi.

Sahil Güvenlik liderleri ve bağımsız stratejistler, yeni birini sahaya sürmenin - ve Amerika'nın buzları kıran filosunu genişletmenin - Kuzey Kutbu bölgesinin kontrolünü yabancı rakiplere bırakma riski taşıdığı konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyorlar.

Editör: Nermin İstikbal