GELİŞMİŞ BAĞLANTI ÇÖZÜMLERİ İÇİN ARTAN VERİ TALEBİ

Hızlanan dijital gelişim ve gelişen beklentiler, denizde bağlanabilirliğe yönelik hızla artan talebi yönlendiriyor ve küresel denizcilik endüstrisi için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor.

Deniz taşımacılığı endüstrisinin, gelişen iş ihtiyaçlarını karşılamak için bağlanabilirliğe stratejik bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Bu, Inmarsat'ın ev sahipliğini yaptığı ve Valor Consultancy'nin Kurucu Ortağı ve Kıdemli Araştırma Danışmanı Joshua Flood'un moderatörlüğünü yaptığı, denizcilik bağlantı pazarındaki gidişata ilişkin düşündürücü interaktif bir seminerin ruhuydu. Deniz Bağlantısının Geleceği oturumu, sektördeki artan bağlantı taleplerinin nedenlerini ve sonuçlarını araştırdı.

IMG_2817 kopyası

Konuyla ilgili benzersiz bakış açılarını sunmaya davet edilenler, Liman Süreci Çözümü Bölüm Başkanı ve smartPORT, Dijital Denizcilik ve ITS, Hamburg Liman İdaresi Baş Koordinatörü Dr. Phanthian Zuesongdham; Florian Liebetrau, BT Direktörü - Denizcilik ve Denizcilik Operasyonları, Hapag-Lloyd; ve Marco Cristoforo Camporeale, Kıdemli Direktör, Büyüyen Pazarlar, Inmarsat Maritime.

Seminerin girişinde Flood, Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana geçen dönemi, "diğer birçok endüstride sıkıntıya neden olabilecek ancak deniz bağlantı pazarında gerçek bir patlama yaratacak mükemmel koşullar fırtınası" olarak tanımladı. Aile ve arkadaşlarla iletişim kurmak ve eğlence, teletıp ve eğitim hizmetlerine erişmek için bağlantıya ihtiyaç duyan mürettebatın denizde mahsur kalmasıyla, pandeminin "dijital stratejileri yaklaşık beş yıl ileriye taşıdığını" açıkladı.

Hapag-Lloyd'dan Florian Liebetrau, gemi sahibinin bakış açısını sunarken Flood'un vurguladığı noktayı şu şekilde yorumladı: "Bugün birkaç yıl öncesine göre çok daha fazla veri üretiyoruz ve bu verilerle çok daha fazlasını yapıyoruz. Uydu iletişimleri daha önce filo operasyonlarımızın çevresel bir unsuruydu, ancak şimdi hem mürettebat refahı hem de veri toplama ve aktarma açısından merkezi bir bileşen haline geliyor.”

Bu eğilim, Inmarsat'tan Marco Cristoforo Camporeale'nin denizcilik veri tüketiminin pandemi öncesinden bu yana neredeyse üç kat arttığını ve yalnızca geçen yıl içinde %70 arttığını ortaya koymasıyla tüm sektöre yansıdı. Bununla birlikte, endüstrinin bağlanabilirliğe olan güveni arttıkça siber güvenliğe yönelik tehdit de artıyor: Camporeale, son 12 ayda siber saldırıların %80 arttığını ekledi.

Hamburg Liman Otoritesi'nden Dr Phanthian Zuesongdham'a göre, siber güvenlik konusu yalnızca gemideki BT'yi değil, aynı zamanda OT'yi veya operasyonel teknolojiyi de ilgilendiriyor. "Modern gemilerdeki ekipman ve bileşenler, her zamankinden daha akıllı, büyük miktarda veri topluyor ve çok sayıda içgörü üretiyor" dedi. "Bu, gemileri siber saldırılara daha açık hale getiriyor, bu nedenle BT'nin yanı sıra OT'ye de uygulanacak siber güvenlik stratejilerine açık bir ihtiyaç var."

Camporeale, denizcilik bağlantısının ilerlemesi dijital tehditlere karşı daha fazla güvenlik açığı yaratırken, sağlam bir ağ bağlantısının da etkili siber güvenlik önlemleri ve çözümleri için bir platform sağladığını açıkladı. "Güvenilir, sektör lideri VSAT hizmetlerimiz aracılığıyla, siber güvenliğin her yönünü dikkate alan uyumluluğun ötesine geçen bir çözüm sunuyoruz" dedi. “İlk olarak, BT, OT ve mürettebat ağlarını ayırıyoruz; ardından, tüm tehditleri tek bir cihazda izlemek ve bunlarla mücadele etmek için birleşik tehdit yönetimini devreye alıyoruz; ve son olarak, riski daha da azaltmak için mürettebata siber güvenlik eğitimi veriyoruz.”

Denizde iletişime yönelik artan taleple bağlantılı bir diğer zorluk, çeşitli yerlerde faaliyet gösteren gemiler için birden fazla hizmet sağlayıcıyla sözleşme yapmanın maliyeti ve karmaşıklığıdır. Liebetrau, "Sahip olduğumuz ana endişelerden biri, sistemlerin entegrasyonudur" dedi. "Birden fazla IP adresi ve farklı bağlantı omurgaları ile dünya çapında faaliyet gösteren bir gemiye sahip olmak pahalı ve karmaşıktır. İdeal olarak, geminin nerede hareket ettiğine bağlı olarak ihtiyaç duyulan teknolojiye otomatik olarak geçiş yapmasına izin veren tek bir entegre ürünümüz olurdu.”

Camporeale, çözüm olarak gelişmiş bir ağa duyulan ihtiyacı kabul etti.

Camporeale, "Bağlanabilirlik, mürettebat alımı ve yakıt verimliliği gibi alanlarda zaten bir rekabet avantajı sağlıyor" dedi. "Inmarsat tarafından yaptırılan bir ankette, her üç denizciden biri, hangi şirkette çalışılacağına karar vermede en önemli faktörün gemide internet olduğunu belirtirken, dijital teknolojinin denizcilik şirketlerinin topladığı içgörülerden yararlanarak yakıt tüketimini %18'e kadar azalttığı gösterildi. ”

"Deniz taşımacılığının önümüzdeki yıllarda daha fazla bağlantı kurması ve değiş tokuş yapması gerekecek" diye devam etti. “Ağlar, bu talebi karşılamak için daha sofistike hale gelirken, bağlanabilirlik denizcilik endüstrisinde dijitalleşmenin can damarıdır. Yolculuk ve liman çağrısı optimizasyonu, otomasyon, duruma dayalı bakım ve diğerleri gibi birçok teknolojinin, nakliyedeki değişimi etkileyen etkiler sağlamak için birlikte çalışması gerekir. Ancak dijital teknolojiler, birbirine bağlı bir sistem içinde yönetildiğinde ve birleştirildiğinde verimlilik, müşteri değeri ve kârlılıkta önemli kazanımlar sağlayabilir.”

Editör: Fulya Tekin İstikbal