Hava durumuna bağlı bazı gecikmelerin ardından OS 35 dökme yük gemisinin enkazını kaldırmak için Cebelitarık açıklarında gerçekleşen kurtarma operasyonları sürüyor.

Kurtarma planı 2022 yılının sonlarına doğu onaylandı.

Liman, kasıtlı olarak karaya oturan ve daha sonra 29 Ağustos 2022'de limandan çıkarken başka bir gemiye çarptıktan sonra batan 35.000 dwt'lik dökme yük gemisinin kaldırma sürecini tamamlama hedefini belirledi.

Demir elleçleme römorkörü Koole 42 , Mavna H-283 ile birlikte Ocak ayının başlarında Surinam'dan Cebelitarık'a ulaştı ve bazı ilk hazırlıkların ardından, kumlu zeminde oturan 584 fitlik hulk'un yanına yerleştirildi. Hafta başında liman yetkilileri, gemide bulunan dört bomlu vinçten ilk ikisinin kaldırılmasıyla çalışmaların başladığını belirtti.

Limanın Kaptanı John Ghio, hafta başında yaptığı açıklamada, "Temizlik operasyonunun olabildiğince özenle yapılmasını sağlamak için çalışmalar iyi ve zamanında 24 saat ilerlemeye devam ediyor. Bu sabah, "Bugünkü gelişmeler, enkazın ve içindekilerin çıkarılması yönünde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor" dedi.

Operasyonu Hollandalı kurtarma firması Koole Contractors yönetiyor. 

OS 35 , karaya oturmanın ardından kısmen kırıldı ve liman, kurtarma ekibiyle birlikte kontrolsüz bir kırılmayı önlemek için kıç tarafını batırmaya karar verdi. 

Yerel makamlar, geminin ve içindekilerin kaldırılması için verilen son tarih olan 30 Mayıs 2023'ün gerçekçi bir süre olduğuna inandıklarını belirttiler.
 

Editör: Nermin İstikbal