Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridorunu (INSTC) oluşturmak için uzun süredir planlanan yapbozun diğer bir parçası şekilleniyor. 

Rusya, İran ve Hindistan tarafından, ilk olarak 2002 yılında başlatılan bir proje olan INSTC, Hindistan, İran, Azerbaycan, Rusya, Orta Asya ve Avrupa arasında yük taşımak için 7.200 km uzunluğunda çok modlu bir gemi, demiryolu ve karayolu ağı...

Koridorun amacı, Mumbai, Moskova, Tahran, Bakü, Bandar Abbas ve Astrakhan gibi büyük şehirler arasındaki ticaret bağlantısını artırmak. Rusya, projenin ticari akışlar açısından nihayetinde Süveyş Kanalı'na rakip olabileceğini iddia ediyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İranlı mevkidaşı Ebrahim Raisi, gelişmekte olan yük koridorunda önemli bir bağlantı olan 162 km'lik Rasht-Astara İran demiryolunu finanse etmek ve inşa etmek için bu hafta bir anlaşma imzaladı. 

Projeye göre; Hazar Denizi kıyısı boyunca uzanan demiryolu, Baltık Denizi'ndeki Rus limanlarını Hint Okyanusu ve Körfez'deki İran limanlarına bağlamaya yardımcı olacak.

İki lider, İran'da koridorun bir parçası olarak Hazar'a tahsis edilecek gemiler inşa etmeyi de tartışırken, Putin de İran limanlarına yatırım yapmaya istekli olacağını söylediği bildiriliyor.

Moscow-skyline-780x470

Editör: Nermin İstikbal