Piri Reis Üniversitesi Teknopark İktisadi İşletmesi ile ArmelsanSavunma Teknolojileri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. arasında yapılan protokol ile gerçekleştirilen “Mayın Avlama Sonarı Bilimsel Danışmanlık ve Vinç Sistemi Tasarımı Destek Projesi” tamamlandı. Dört yıl süren ve yürütücülüğünü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın yaptığı projenin kapanış protokolü İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde tarafların katılımıyla imzalandı.İmza törenine Savunma Sanayii Başkanlığı’nı temsilen  Yasin Menderes ve Mahir Furkan Ermiş, Armelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş ve Genel Müdürü  Can Emre Bakım, Sedef TersanesiYönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan katıldı.

Orkun Kalkavan: Bu sene 50. yılımız

İmza töreninde konuşan Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan, bu sene 50. yıllarını kutladıklarını hatırlatarak, geçen süre boyunca ileri teknolojiye sahip, yüksek kaliteli ürün ve hizmetler sunduklarını kaydetti. Tersanenin dünya çapındaki yenilikleri yakından takip ettiğine, bununla birlikte TÜBİTAK destekli projeler gerçekleştirdiğine dikkat çeken Kalkavan, Mayın Avlama Sonarı Bilimsel Danışmanlık ve Vinç Sistemi Tasarımı Destek Projesi’ndeki desteklerinden dolayı Savunma Sanayi Başkanlığı paydaşları Armelsan ve Piri Reis Üniversitesi’ne teşekkürlerini ileterek yeni işbirlikleri dileklerinde bulundu.

Karakuş: Devletimize, milletimize hayırlı olsun

Kalkavan’ın ardından sözü Armelsan Savunma Teknolojileri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakuş aldı. Savunma ve Sanayi Başkanlığı’nın yerli ve milli politikaları çerçevesinde NUSRAT-1915 Mayın Avlama Sonarı’na Sedef Tersanesi’nin başkanlığında Piri Reis Üniversitesi’nde geliştirildiğini aktaran Karakuş, “Armelsan olarak 10’uncu yılımızda NUSRAT-1915 Mayın Avlama Sonarı vatanımıza, devletimize, milletimize hayırlı olsun” dedi.

Prof.Dr.Oral Erdoğan: Sözleşme tamamlandı

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ise, Armelsan’a ve Sedef Tersanesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başladı. Piri Reis Üniversitesi olarak 2017 yılında imzalanan bir protokol sonucunda yapılan işin neticelendirildiğini dile getiren Erdoğan, “Bilimsel Danışmanlık ve Vinç Sistemi Tasarımı, Destek Hizmeti Sözleşmesi tamamlanmış olup, taraflar arasında da tam mutabakata varılmıştır. Proje kapsamında gemi süratinin sonar üzerinde oluşan kuvvetlere etkisi incelenerek, operasyon esnasında gemi süratinin 12 mil yada 12 not yerine 8 not ile sınırlandırılması, Sonar anten yüzey yapısındaki detayların akışa kuvvet ve gürültü özelinde etkilerinin incelenmesi, dövülme etkileri dolayısıyla oluşacak dinamik yüklerin hesaplanması, gemi üzerindeki optimum sonar pozisyonunun belirlenmesi ile ilgili parametrik çalışma, tasarlanan anten- asansör sistemi ve bağlantı detaylarının akış analizleri, motor kontrol simülasyonu hazırlanması ve sürücü sisteminin tasarlanması, vinç üzerindeki elektrik motorlarının güçlerinin hesaplanması yapılmış olup, konu sözleşme ile verilmesi taahhüt edilen danışmanlık hizmetleri tamamlanmıştır” dedi.

Bu kapsamda, ülkemizin ilk yerli ve milli mayın avlama sonarı olan NUSRAT-1915, demirli ve dip mayınlarını tespit ve sınıflandırma yeteneğine sahip aktif sonar özelliğiyle öne çıkıyor. NUSRAT-1915, çift frekans bandında yayın yapabiliyor. Öncelikle mayın ve benzeri cisimleri uzak mesafelerden tespit edebilen sonar, daha yüksek frekanstaki sınıflandırma modunda ilgili cisimlerin operatör tarafından sınıflandırılabilmesi için gerekli desteği sağlıyor. Proje ile üniversite-sanayi iş birliği kapsamında sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip know-how’ın üretildiğini ve tarafların karşılıklı olarak bu konuda tam anlamıyla mutabakata vardığını ifade eden Prof. Dr. Oral Erdoğan, 10 kişilik bir ekibin görev yaptığı projede ele alınan noktaları kısaca şöyle aktardı:

•Gemi süratinin sonar üzerinde oluşan kuvvetlere etkisinin incelenmesi,

•Sonar anten yüzey yapısındaki detayların akışa kuvvet ve gürültü özelinde etkileri incelenmesi,

•Dövünme etkileri dolayısıyla oluşacak dinamik yüklerin hesaplanması, gemi üzerindeki optimum sonar pozisyonunun belirlenmesi ile ilgili parametrik çalışmaların yapılması,

•Tasarlanan anten, asansör sistemi ve bağlantı detaylarının akış analizleri.Bunların yanı sıra direnç ve öz gürültü odaklı geometrik iyileştirmeler, motor kontrol simülasyonun hazırlanması ve sürücü sisteminin tasarlanması ile vinç üzerindeki elektrik motorların güçlerinin hesaplanması konularındaki çalışmaların da tamamlandığını dile getiren Prof. Dr. Oral Erdoğan, “Üniversitemizin sağladığı “know-how” sektörde kullanılıyor. Bundan çok mutluyuz. Sektör ve üniversite iş birliğini artıran projelerimize devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim