Maersk, mevcut hızında yatırım yapmaya devam ederse, küresel metanol tedarik zincirinin büyük bir kısmına sahip olacak.

Bugüne kadar metanol yakıtlı gemilerdeki en büyük yatırımcılar arasında yer alan Danimarkalı nakliye firması, rekabetçi bir fiyata yeşil metanol seri üretiminin bir yolunu bulan Berlin merkezli bir girişim olan C1 Green Chemicals'a yatırım yaptı.

Kuantum kimyasal simülasyonları ve laboratuvar deneylerini kullanan C1, yeşil metanol için ultra verimli yeni bir kataliz icat ettiğini bildirdi.

Alman şirketi, C1 reaktörünün, konteynerli bir tasarımla birleştiğinde - şu anda pilot aşamasında - merkezi olmayan yeşil metanol üretimini neredeyse her yerde mümkün kıldığını iddia ediyor.

Maersk yaptığı açıklamada, "Yenilikçi teknolojileri ile, denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılması ve genel olarak tedarik zincirlerinin karbondan arındırılması misyonumuz için olumlu bir adımdır" dedi.

Danimarkalı Maersk Growth'un ortağı Peter Votkjaer Jorgensen; "Yeşil metanol, kısa vadede uzun mesafeli nakliyeden kaynaklanan emisyonları büyük ölçüde büyük ölçüde azaltmanın en umut verici yolu ve bu alanda çok fazla ilgi görüyoruz. C1'in her üretim adımını yeniden keşfeden en ileri bilimsel yaklaşımı bizi gerçekten heyecanlandırıyor. , "Bu düzeyde bir yenilik ve ayrıntılara gösterilen özen, başarının anahtarıdır ve teknolojilerinin, denizcilik dahil, azaltılması zor sektörlerin karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz" dedi.

 Maersk'in yapım aşamasında olan 19 metanol çift yakıtlı gemisi var ve son 18 aydır küresel bir yakıt tedarik ağı kurmaya çalıştığı biliniyor.

Wilhelmsen Gemi Yönetimi başkanı Carl Schou, Splash 2023'ün yeni nesil gemiler için yakıt seçimini talep ve arz denkleminin çözeceği yıl olacağını söyledi.

Schou, "Metanol için çekişte bir artış görüyoruz ve bence bu, metanolün gemi sahipleri, motor üreticileri gibi tedarikçiler ve ana yakıt ikmal limanlarındaki tank ve altyapıyı içeren daha geniş endüstri tarafından benimseneceği yıl olacak" dedi.

 DNV'den yapılan analiz, metanolün geçen yıl yeni inşa siparişleri için LNG'den sonra en popüler ikinci alternatif yakıt olduğunu gösteriyor; 35 gemi sipariş edildi ve toplam sayı 82 gemiye ulaştı.

Editör: Nermin İstikbal