Maersk, İspanya hükümetiyle, ülkenin yeşil enerji potansiyelinden ve çekirdek ticaret yollarına yakınlığından yararlanarak büyük ölçekli yeşil yakıt üretimi fırsatları konusunda bir çerçeve protokolü imzaladı. 

Maersk'e göre, tam olarak uygulanırsa protokoldeki planlarla yılda iki milyon tona kadar yeşil yakıt sağlanabilir.

Maersk, 2030 filo emisyon hedefine ulaşmak için yılda yaklaşık altı milyon ton yeşil metanole ve net sıfıra ulaşma taahhüdünde bulunduğu 2040 yılına kadar çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

"Bir iklim acil durumu yaşıyoruz ve geleceğin yeşil yakıtlarının kullanılabilirliğini hızla hızlandırmamız gerekiyor. İspanya hükümeti ile yeşil yakıt fırsatlarını keşfetmekten çok memnunuz, çünkü ülke bu zorluğun çözülmesine yardımcı olacak kilit özelliklere sahip" dedi. Maersk CEO'su Soren Skou. 

Maersk, bol güneş ışığı alan ve rüzgarlı Endülüs ve Galiçya'da yeşil enerji fırsatlarını değerlendiriyor. Anlaşma, yenilenebilir enerji kaynaklarından yakıt ikmaline kadar tüm değer zincirini kapsıyor. İnşaat ve geçici pozisyonlar dahil olmak üzere 85.000'e kadar iş yaratma potansiyeli olduğu tahmin ediliyor.

El Progreso'ya göre, planın önümüzdeki sekiz yıl içinde 10 milyar dolara kadar tahmini yatırım değeri var. A Coruña limanında düşünülen merkezin, dikey olarak entegre edilmiş bir güç-yakıt tedarik zinciri için dört gigawatt elektrik üretim kapasitesinin inşasının veya satın alınmasını gerektirebileceği belirtiliyor.

maersk-x-spanish-government_1024x576.94219e

Soldan sağa: Maersk CEO'su Soren Skou, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Maersk yönetim kurulu üyesi Amparo Moraleda 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez yaptığı açıklamada; "Bu proje, İspanya'nın yeniden sanayileşme stratejisi, adil geçiş ve yeşil hidrojen yol haritası ile mükemmel bir şekilde uyumlu olup, Avrupa Birliği'nin ortak karbondan arındırma taahhüdünün yerine getirilmesinde ilerlemektedir." dedi.

Protokol, Maersk'in nakliye - yakıt tedarikindeki en büyük yeşil geçiş sorununu çözmek için düzenlediği birçok anlaşmadan biri. Şirketin sipariş ettiği 19 metanolle çalışan gemiyi işletmek için üç yıl içinde yılda yaklaşık 750.000 tona ihtiyacı var. Bu tedarik şu anda mevcut olmadığından, Maersk, ihtiyaç duyduğu enerji endüstrisini kurmaya yardımcı olmak için gelecekteki tedarikçilerle yedi farklı ortaklık anlaşması imzaladı. 

Editör: Nermin İstikbal