Karayipler'de ticari seyrini gerçekleştiren Panama bayraklı Bulk Freedom isimli bir dökme yük gemisinin, mültecilerle dolu ve batmakta olan küçük bir tekneye rastladığı ve mültecileri kurtarıldığı bildirildi.

Mürettebat kendini açmazda buldu!

Ardından geminin mültecileri Grand Cayman adasına getirdiği ancak durumun tuhaf bir hal almasıyla gemi mürettebatının kendini mülteciler ve Grand Cayman hükümeti arasında bir açmazda bulduğu anlaşıldı.

Panama bayraklı 52.454 DWT dökme yük gemisi Amerika Birleşik Devletleri'nden Panama'ya doğru seyir halindeyken 4 Nisan'da Grand Cayman'ın yaklaşık 50 deniz mili açıklarında küçük tekneyle karşılaştı. Cayman Sınır Kontrol Servisi'nden gelen raporlara göre gemi mürettebatı, son birkaç gündür tekne ile sürüklenen ancak herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir düzine yetişkin ile iki çocuğu gemiye aldı.

Durum tuhaf bir hal aldı!

Gemi mürettebatı durumu Cayman Adası Sahil Güvenlik'e bildirdi ve mültecilerin karaya nakledilmesi üzere Grand Cayman açıklarındaki demirleme sahasına devam etti. Ancak durum beklenmedik tuhaf bir hal aldı.

Bir düzine mültecinin Grand Cayman'da mülteci muamelesi gören Küba vatandaşları olduğu ortaya çıktı. Mültecilerin adada gözaltına alınmadığı ancak elektronik bilekliklerle izlendikleri belirtildi. Çiftlerden birinin ise Cayman vatandaşı olduğu ve Kübalı bir erkekle olan evliliklerinden 10 aylık bebekleri olmasına rağmen evlilik haklarının Grand Cayman tarafından tanınmadığı için hükümetle yasal bir anlaşmazlık içinde olduğu belirtildi.

Mülteciler yetkililere, tekneyi Grand Cayman'dan yasal olarak kiraladıklarını ve A.B.D'ye gitmek üzere denize açıldıklarını söyledi. Cayman yetkilileri, Kübalıların elektronik izleme cihazlarının 4 Nisan'dan beri yanıt vermediğini kaydetti.

Yetkililer mültecileri geminin A.B.D'ye gitmediğine ikna etmeye çalışıyor!

Gemi Grand Cayman'da demirlediğinde polis ve sınır memurları ile Cayman Adaları Sahil Güvenlik gemisi tarafından karşılandı. Kübalılar, gemi personeline Grand Cayman'a dönmek istemediklerini ve sığınma talep edecekleri Amerika Birleşik Devletleri veya Orta Amerika'ya seyahat etmek için dökme yük gemisinde kalmak istediklerini açıkladılar. Cayman yetkililerinin ise mültecileri, dökme yük gemisinin A.B.D'ye gitmediğine ikna etmeye çalıştığı belirtildi.

Şu anda, erzakların azaldığı gemide mülteciler sosyal medya hesaplarında video ve fotoğraflar paylaşarak erzak talep ediyor. Aralarından sadece bir kişinin adaya dönmeyi kabul ettiği ve karantina için bir otele yerleştirildiği bildirildi. 

Güncelleme: Üç günlük bekleyişten sonra Kübalı göçmenlerin dökme yük gemisinden inmeyi kabul ettiği açıklandı.

Editör: TE Bilişim