Yakın zamana kadar, Bangladeş nehir teknelerindeki güverte görevlileri ve aşçılar ayda 95 dolar ücret alıyordu.

Bu, Batı dünyasındaki denizcilerin ücretlerinin çok küçük bir kısmı, ayda 95 dolar!

Bangladeş'teki yerel standartlara göre bile düşük ve 245 dolarlık ortalama ulusal maaşın çok altında.

ITF'e bağlı bir sendika, dünyanın en az tazmin edilen denizcilerinden bazıları için maaşlarında yüzde 60'lık bir artış sağlayarak 200.000 kişiyi yaşanabilir bir duruma getirdi. 

ITF'e göre, Bangladeş'teki nehir teknesi mürettebatı, yıllardır daha iyi ücret almak için mücadele ediyor. Bangladeş hükümeti, kayıkçılar için otomatik maaş zamlarını devlet memurları için maaş zamlarıyla birleştirme konusunda uzun süredir devam eden bir uygulamaya son verdiğinde, ülkenin ulaşıma elverişli nehirlerinde çalışan (yerel olarak naujan olarak bilinen) 200.000 su yolu işçisinin maaşları yerinde saymıştı. 

Zor kazanılan anlaşmaya göre, ülkenin ana su yollarında gemilerde çalışan sıradan denizciler, aşçılar ve temizlik personeli maaşları ayda 175 dolara yükselecek.

Su yollarındaki en kıdemli kaptanlar artık ayda yaklaşık 395 dolar kazanacak. 

Yeni anlaşma ayrıca kıdem tazminatı, önemli bir konut yardımı, daha iyi tıbbi bakım ve Kasım 2022'ye kadar geriye dönük maaş zamlarını da içeriyor.

Zafer büyük ama yine de BNSF'nin üyeleri için istediği şeyin çok gerisinde. 

Chowdhury, "Grev eylemimizle, çalışmalarımızın Bangladeş'in ekonomik yaşamı için ne kadar kritik olduğunu gösterdik. Naujan olmadan ülkemizde hiçbir şey hareket edemez. Biz Bangladeş'in atan kalbiyiz" dedi. 

Editör: Nermin İstikbal