İngiltere, yeni ulusal sancak gemisinin inşası için ihale başlatarak proje için İngiliz gemi inşa şirketlerinin tekliflerini beklediğini açıkladı. 

İngiltere'nin tarihi Greenwich kentinde gerçekleştirilen 'Ulusal Sancak Gemisi Nişan Günü (National Flagship Engagement Day) etkinliğinde konuşan Başbakan Boris Johnson, inşa edilecek geminin İngiltere'nin dünya çapında tanıtılmasına vesile olacağına inandığını açıklayarak eleştirileri reddetti.

Eleştirmenler israf olarak nitelendiriyor!

Mayıs 2021'de İngiliz sancak gemisi olarak hizmet vereceği açıklanan geminin ilk olarak 2019'da 120 milyon sterline  mal olacağı tahmin ediliyordu. Bu gün itibariyle maliyet tahminlerinin 200 ila 250  milyon sterlin  (270 ila 350 milyon dolar) seviyesine yükseldiği belirtilen gemi şimdiden siyasi bir meseleye dönüşmüş durumda. Eleştirmenler inşa edilecek gemiyi İngiliz vergi mükelleflerinin parasının israfı olarak nitelendirirken diğer yandan İşçi Partisi projeyi 'hurdaya çıkarmakla' tehdit ediyor. Buna karşın Başbakan geminin ulusal bir gurur sembolü olacağını ve yabancı yatırımları çekmek için kullanılacağını söylüyor.

Uluslararası katılımı engellemek üzere askeri olarak nitelendirildi!

28 Temmuz'da resmi olarak açılan inşaat ihaleleri yarışmasının ekim ayına kadar sürmesi planlanıyor. İhale ve inşaat, resmi ihale davetini yayınlayan Savunma Bakanlığı tarafından denetleniyor. Hükümet, ihalenin uluslararası gemi inşa topluluğuna açılmasını gerektiren kuralları aşmak için gemiyi askeri bir gemi olarak konumlandırıyor. Savunma Bakanlığı, geminin resmi olarak donanmanın bir parçası olduğunu ve 80 Kraliyet Donanması denizcisi ile donatılacağını açıkladı.

Savunma Bakanı Ben Wallace bugün Greenwich'teki etkinlikte yaptığı konuşmada, “Yeni Ulusal Sancak Gemimiz, yaklaşmakta olan Ulusal Gemi İnşa Stratejimizin 'tacındaki mücevher' olacak. Şimdi, bu kulağa tuhaf veya abartılı gelebilir, ancak açık olmak istiyorum. Bu sadece bir sancak gemisi değil, yenilikçi tasarım ve rekabetçi yapı ile ülkeye ve dünyaya İngiliz gemi inşa sektörünün neler yapabileceğini gösteren bir amiral gemisi projesi olacak.'' ifadelerini kullandı.

Wallace, geminin mümkün olduğunca çevreci olması da dahil olmak üzere 21. yüzyıl teknolojisinin öncüsü olmasını istediğini söyledi.

Wallace konuşmasında, "Teklifler, rekabet ve teknoloji yoluyla çalışmaya bağlı olarak, gemiyi 200 ila 250 milyon sterlin arasında kesin bir fiyat üzerinden işletmeye almayı hedefliyoruz.Yarışma Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Aralık ayında kazananları açıklayacağız. Önümüzdeki yıl bir İngiliz tersanesinde inşaata başlamak ve 2024 veya 2025 yılına kadar bir gemiyi teslim almamız hedefleniyor.'' dedi.

İngiliz medyasında, yeni geminin eski donanma komutanı ve Kraliçe'nin eşinin onuruna Edinburgh Dükü veya Prens Philip olarak adlandırılacağına dair spekülasyonlara rağmen, kraliyet personelinden gelen resmi olmayan raporlar, İngiltere kraliyet ailesinin “kendilerinin projeden uzaklaştırıldığını” öne sürüyor.

Editör: TE Bilişim