Kızıldeniz nakliye krizi ve daha az oranda Panama'daki kuraklık, bu yıl 2010'dan bu yana kaydedilen ton-mildeki en güçlü büyümeye yol açtı.

Clarksons Research'ün verilerine göre, deniz yoluyla yapılan ticaret bu yıl ton-milde %6,5'lik bir büyüme kaydetme yolunda ilerliyor ve bu 14 yılın en hızlı genişleme oranı. Yıllık ton-mil büyümesi mali krizden bu yana ortalama %2,9 oldu.

Clarksons, son haftalık raporunda, "Ticaretteki aksamalar ve artan karmaşıklık, sefer mesafelerini artırdıkça, gemi talebi önemli ölçüde arttı" ifadelerini kullandı.

Londra merkezli broker, küresel deniz ticaretinin hacminin bu yıl 12,6 milyar tona ulaşmasının beklendiğini, ayrıca "akıl almaz" olarak nitelediği 66,6 trilyon ton-millik bir rakamın öngörüldüğünü söyledi.

Geçtiğimiz ay Monako Yat Kulübü'nde düzenlenen Denizcilik CEO'ları Forumu'nda konuşan Danimarkalı nakliye devi Norden'in CEO'su Jan Rindbo, dünya filosunun bugün tamamen optimize edilmiş bir ticaret için inşa edildiğini belirtti.

"Bu yüzden harika pazarlarımız var çünkü Rusya, Kızıldeniz veya her neyse onunla bu parçalanmayı gördük," diye açıkladı. "Bu yüzden parçalanmanın aynı hacimdeki kargoyu taşımak için daha fazla gemiye ihtiyaç duyacağınız anlamına geleceğini düşünüyorum."

TUNA S gemisinden helikopterle tıbbı tahliye yapıldı TUNA S gemisinden helikopterle tıbbı tahliye yapıldı

Clarksons tarafından oluşturulan, sektörler arası ağırlıklı nakliye barometresi olan ClarkSea Endeksi, Cuma günü 10 yıllık trendin %32 üzerinde, 23.022 dolarda gerçekleşti.

Gersemi Varlık Yönetimi'nden alınan veriler (aşağıdaki grafiğe bakınız), Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde ticaret gemilerine karşı devam eden Husi harekâtı sayesinde konteyner gemilerinin ticaret modellerinde en büyük yeniden düzenlemeyi gördüğünü gösteriyor.

Alphaliner bu ay, oransal olarak devam eden Kızıldeniz krizinin, konteyner gemisi istihdamına covid'den daha büyük bir etki yarattığını ve bu yıl kazançların kayda değer zirvelere ulaşmasına yardımcı olduğunu bildirdi.

ABD merkezli Blue Alpha Capital'in tahminlerine göre, hat taşımacılığı üçüncü çeyrekte toplam 26,8 milyar dolar kar elde etti. Bu rakam, konteyner taşımacılığı sektörünün Covid dönemi dışındaki herhangi bir önceki tam yılda elde ettiği kârın iki katından fazla.

Editör: Nermin İstikbal