Yetkililer İsrail'deki komisyonun ulusal çerçevede hareket etmesi gerektiğini belirterek, Türk kaptan Mahmut Tural'ın ifade vermesine Ankara'nın sıcak bakmadığını ortaya koydu. Yetkililer, "Türkiye olayla ilgili kendi ulusal ön raporunu Birleşmiş Milletler'e sundu. İsrail dilerse BM'ye başvurabilir." diyerek New York'u adres gösterdi. Kaynaklar, 9 sivil masumun katledildiği olaydan hemen sonra gemideki tüm gönüllülerin ve mürettebatın İsrailli yetkililer tarafından sorgulandığını da hatırlatarak, "Ne soracaklarsa zaten o zaman sormuşlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Mavi Marmara saldırısıyla ilgili kurduğu Turkel Komisyonu'nu itibarlı ve uluslararası bir boyutta göstermek isteyen İsrail her yolu deniyor. Tel Aviv yönetimi, İsrailli yetkililerin ardından Türkleri de ifade vermeye çağırdı. Komisyon, geminin birinci kaptanı Mahmut Tural'ın tanıklık etmesini istedi. Komisyon 12 Eylül'de Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ne bir mektup yazarak kaptanın ifade vermesi için gerekli kolaylıkların gösterilmesini talep etti. Ancak Ankara buna hiç de sıcak bakmadı. Zaman'a değerlendirmede bulunan kaynaklar, uluslararası camia karşısında kendini savunabilmek adına bu yollara başvurduğunu, ancak bu konuda Türkiye'nin dikkate alacağı tek makamın BM tarafından oluşturulan panel olacağını bildirdi. Kaynaklar, adli yardımlaşma talebiyle bir ülkenin Türkiye'den yardımda bulunabileceğini, ancak Turkel Komisyonu'ndan gelen mektubun bu çerçevede olmadığını bildirdi.

İSRAİL, RAPORU HÂLÂ SUNMADI

Zaman'a bilgi veren İsrailli bir yetkili, Turkel Komisyonu'nun olayı tüm boyutlarıyla araştırabilmek için Türk kaptanı ifadeye çağırdığını savundu. Yetkili soruşturma sürdükçe olayda adı geçen kişilerin bilgisine başvurulabileceğini söyledi. "Peki, bir tanık Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun adını verirse onu da ifadeye çağıracak mısınız?" şeklindeki soruya ise yetkili, bu konuda komisyonun sorumlu olduğunu belirterek bir yorum yapmadı. Türkiye'nin oluşturduğu Ulusal Araştırma Komisyonu ön raporunu eylül başında BM'ye sunarken İsrail henüz bu konuda adım atmadı. Olayı soruşturmakla sorumlu uluslararası BM Paneli'nin bugün ön raporunu Genel Sekreter Ban Ki-moon'a sunması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim