Türk diplomatların, Rus deniz ablukası nedeniyle  Ukrayna'da mahsur kalan tüm Türk kargo gemilerinin serbest kalması konusunda bir anlaşmaya varma yolunda ilerleme kaydettiği bildirildi.

Anlaşma, Rus kuvvetlerinin yabancı gemilere yola çıktıklarında ateş açmama garantisi vermesini içerecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Taraflar, çatışma koşulları nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan ticaret gemilerimiz ve mürettebatının geri dönüşünün koordinasyonu konusundaki olumlu yaklaşımlarını ifade etmişlerdir." dedi.

Her şey yolunda giderse, Türk gemilerinin serbest bırakılması ile diğer mahsur yabancı gemilerin de kalkışlarının önünün açılabileceği düşünülüyor.

 Anlaşmanın , Haziran ve Temmuz 2022'de Mariupol'da Rus destekli vekil güçler tarafından  el konulan yabancı gemilerin geri alınmasını içerip içermeyeceği ise belirsiz .

Karadeniz tahıl anlaşmasının yenilenmesinde ilerleme

Türk dışişleri bakanlığı ayrıca, Ukrayna'da belirlenmiş üç tahıl limanına giden dökme yük gemileri için Rusya'nın saldırmazlık garantisi sağlayan Türkiye/BM arabuluculuğundaki Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesi umutları konusundaki iyimserliğini de dile getirdi. 

Girişimin en son yenileme döngüsü önümüzdeki Perşembe günü sona eriyor ve son haftalarda Rusya'nın uzatma konusundaki anlaşması belirsiz görünüyordu. Ancak Rus devlet medyası Cuma günü yaptığı açıklamada, görüşmeler devam ederken anlaşmanın 60 gün daha uzatılacağını bildirdi. Türk dışişleri bakanlığına göre, taraflar "tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda bir anlaşmaya doğru gidiyor."

Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına yönelik tüm konteyner, ro/ro, yük ve dökme yük trafiğine uyguladığı fiilen abluka yürürlükte olmaya devam ediyor.

Editör: Nermin İstikbal