Tersaneler DTO Meclis Gündemine Taşındı
Resmi kayıtların tutulmasıyla birlikte toplam 96 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği Tuzla tersaneleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi araştırma komisyonu ve milletvekillerinin de katılımıyla birlikte, Deniz Ticaret odası aylık olağan kurul toplantısına katıldı.
Basına açık olarak gerçekleştirilen toplantıya, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Valisi Muammer Güler, Gemi İnşa Sanayisi ve Sorunları ile ilgili TBMM Meclis Komisyonu üyeleri ve çok sayıda milletvekili katıldı.
Deniz Ticaret Odası Başkan Vekili Levent Karaçelik'in, bir aile meselesi olarak nitelediği sorunları görüşmek üzere başlattığı toplantının açılış konuşmasını Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yaptı.
Bakan Çağlayan: Girişimci ve Çalışan Et ve Tırnak Gibi
Sanayi üretiminin sadece sanayici demekten ibaret olmadığını belirterek konuşmasına başlayan Bakan Çağlayan, girişimci ile çalışanların birbirinden ayrılmaması gereken iki kavram olduğunu söyledi. Türkiye'nin gemi inşaada dünyada geldiği konumda, hem işçi hem de işverenlerin büyük katkısı olduğunu da belirten Çağlayan, taraflardan herhangi birinin yaptığı hatayla bu başarının gölgelenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Vali Güler: Tersane Kapatmak Çözüm Değil
İstanbul Valisi Muammer Güler, tuzla başta olmak üzere, ekonomik girdi ve istihdam açısından büyük katkısı olduğunu söyleyerek, sorunlara tek taraflı olarak bakılmaması gerektiğini, tersanelerin kapatılmasıyla bir çözüme ulaşılamayacağını söyledi. İşyerlerinin kapatılmasıyla, istihdamın düşmesinin ve ekonomik girdinin azalmasının, işçiler tarafından da kabullenemeyecek bir durum olduğunu söyledi.
Komisyonun tersanelerde titiz bir çalışma yürüttüğünü sözlerine ekleyen Güler, faaliyeti aksatmadan sorunların çözülmesinin duruma katkı sağlayacağını söyledi.
Bayrak: Yetşmiş Eleman Zafiyeti var
GİSBİR Yönetim Kurulu Murat Bayrak, Tuzla tersaneler bölgesinin oluşumu ve gelişimi hakkında bilgiler vererek, günümüz koşullarında gerçekleşen kazaların türüne istatistiki verilerine ve sonuçlarına değindi. Belirlenen verilere göre, Bayrak, kaza nedenleri olarak, yetişmiş eleman zafiyeti, işyeri ve çalışanların tedbirsizliklerini, eğitimsizlik, tedbirsizlik, dikkatsizlik ve iş yoğunluğunu gösterdi.
Mehmet Domaç: Ölümler Üzerinden Siyaset Yapılırsa Siyaset Betonlaşır
Denizcilik Sektörünün Sorunları, İş Güvenliği ve İş Sağlığı Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Domaç, komisyon olarak 30 Nisan'da başladıkları çalışmanın, 9 Haziran itibariyle teknik çalışma kısmında sona geldiklerini, meclisten alınacak izin doğrultusunda, yurtdışındaki tersanelerle yapılacak bilgi alışverişi ile, Türkiye'deki tersanelerin yurtdışındaki tersanelere nazaran durumunu değerlendireceklerini söyledi. Tersanelerle ilgili önlem alınamadığına değinen Domaç, yeterli yer olmamasından dolayı sektörün sekteye uğradığını, tersanelerde zarar gören işçiler üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Mehmet Domaç, "Siyasetin esnek olması gerekir. Çözüm üretmesi gerekir. Oysa ölüm üzerinden siyaset yapılırsa siyaset betonlaşır. Esnekliğini ve çözüm üretme özelliğini yitirir" dedi.
Çetin Soysal: Tuzla Bir Siyasi Malzeme Değil
Meclis Tuzla Komisyonu üyesi, Çetin Soysal, geçtiğimiz yıl tanıştığı Tuzla'da, işçilerle yaptığı görüşmede, karşısına çıkan olumsuzluklarda azalma olduğunu, bununla birlikte, hem yüksek standartlara sahip olan, hem de standardın çok altında kalan tersanelerle karşılaştıklarını söyledi. İşçi bulma yöntemin konusunda da görüş bildiren Soysal, taşeronluk ve yan sanayi konusunda gerekli ayrımın yapılması gerektiğini belirtti. Tuzla'nın siyasi bir malzeme değil, dar bir alanda, çok sayıda kişinin istihdam edildiği, büyük bir ekonomik kaynak olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Tuzla'da resmi kurumların da hatası olduğunu söyleyen Soysal, mevcut durumda var olan tersane sayısına yeterli bir altyapı olmamasıyla birlikte, yeni tersanelerin kurulum aşamasında olmasının sektöre yardımcı değil, yükümlü olacağını bildirdi.
Bayram Meral: Yaşam Koşulları Çok Ağır
Tuzla Meclis Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, bu gibi toplantılarda öncelikle çalışanların ücret koşullarının tartışılırken, bugün yapılan toplantıda öncelikle çalışanların sağlık koşullarının, barınma ve eğitim koşullarının tartışılmasının alışılmışın dışında olduğunu söyledi. Yaşam koşullarının ağırlığı sebebiyle, çalışan işçinin yaptığı işe odaklanamadığını söyleyen Meral, işverenlere çalışanların sosyal koşullarını tümüyle taşeronlara bırakarak bu yükümlülükten kaçtıklarını söyledi. Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik iken, çalışanın da değerinin düştüğünü, çalışmak için köyünden gelen çalışanların, uygunsuz koşullarda barındığını, mevcut yasada emeklilik hayali olmayan çalışanların, taşeron firmalarla anlaşarak, sigorta primi ödenmeden çalışmaya razı olduğunu da belirten Meral, işsizlik primi ile yapılan kesintilerle, mevcut durumda devlet bünyesinde bir birikim havuzu olduğunu, bu havuzun işçi eğitimleri için kullanılabileceğini, sendikaların ve işverenlerin hükümetten çekinmeden bu talepte bulunması gerektiğine dikkat çekti.
Yaptığı konuşmayla salonda ilgiyle dinlenen Meral, komisyonun temel amacının, ve toplantının temel amacının, kazaların nasıl azaltılabileceğini, işçilerin yaşam koşullarının nasıl iyileştirilebileceğini, işçiye işin nasıl sevdirilerek, işçi ve işveren arasında bağların nasıl güçlendirilebileceğini, üretimin ve ortak payın nasıl arttırılabileceğinin olduğunu söyledi. Bu sorunların çözülmesiyle birlikte, sorunların ortadan kalkmasa bile azaltılabileceğini, dünyanın hiçbir yerinde sorunsuz bir sistem olamayacağını söyledi.
Toplantıdan DenizHaber objektiflerine yansıyan diğer kareler ise şöyle:
Protokol sıralarından bir bölüm: (soldan sağa, Cengiz Kaptanoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Meclis Tuzla Komisyon üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Ali Meral (en sağda).
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin kalkavan, Halim Mee ve diğer üyeler
Toplantıda IMEAK DTO Başkanı Metin Kalkavan konuşma yaptı
Toplantıya, denizcilik çevresinin ve basının ilgisi büyük oldu
Meclis komisyonunda da yer alan, DenizHaber yazarlarından Jale Nur Ece ve yine DenizHaber yazarlarından, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal de toplantıyı birlikte dinlediler
Haber ve Fotoğraflar: Seda Toplan-DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: