Rusya İle Vizeler Kalkacak mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile vizelerin kaldırılması yönünde görüştüklerini belirterek, “Temenni ederim ki Rusya ile de vizeleri kaldırırız. Sayın Putin'e bu teklifi daha önce yaptım yarın yine yaparım” dedi.

Başbakan Erdoğan, Ritz-Carlton Otel'de Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, gittikleri her ülkede görüştükleri
devlet adamlarının, Türk iş adamlarının başarısından, dürüstlüğünden bahsettiğini söyledi.

Erdoğan, bundan Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak göğsünün kabardığını, gururlandığını belirtti.

Son bir hafta içerisinde Avrupa'dan, Latin Amerika'da, Uzak Doğu'dan Ortadoğu'dan misafirleri ağırladıklarını belirterek, “Aşağı yukarı her hafta bu ve benzeri temaslarımız oluyor. Herhangi bir bölgeye, yöne, belli bir kültüre, belli bir coğrafyaya sıkışıp kalmıyoruz, her yöne ulaşmaya, her ülkeyle ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Enerji konusuna değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin en önemli ayağını, en somut bileşenlerden birini enerji teşkil ediyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca Türkiye'de enerji alanında yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yapılması bekleniyor. Bu yılda 5 milyar dolarlık yatırıma tekabül eder. Bu tür bir ortamın, Rus şirketlerine önemli fırsatlar sunacağı ve iki ülke şirketlerine iş birliği imkanları sağlayacağı inancındayım. Bu, Rus özel sektörünün Türkiye'de daha fazla yatırım yapması demektir. Ayrıca Rus şirketlerinin ülkemizde LNG ve rafineri tesisleri inşasıyla, petrokimya endüstrisi alanlarında da faaliyetler gösterebileceklerini düşünüyorum.”

Rusya ile ticaretin yerel
para birimleri üzerinden yapılması üzerinde

çalıştıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu çerçevede Türkiye olarak biz iç mevzuatımızda mevcut kısıtlamaları kaldırdık. Bankalarımız tarafından Rus rublesi üzerinden işlem yapılması mümkün hale gelmiştir. Mütekabiliyet uyarınca Rus bankalarının da Türk Lirası üzerinden işlem yapmaya başlamaları yönündeki beklentimizi Rus muhataplarımıza hatırlattık. Yarın tekrar hatırlatacağız. Çünkü hızla mesafe almak istiyoruz.

Bu gerçekten çok çok önemli bir adım.Dünyada belki de şu anda son dönemlerin bir ilki olacak hoplatan bir adımdır. Rastgele bir olay değil. Kur ayarlamaları ile emilen ve sömürülen bir insanlık vardı. Şimdi bunu ortadan kaldırıyorsunuz. 'Ben kendi kaderimi kendim belirlerim veya biz iki ülke kendi kaderimizi kendimiz belirleriz' diyorsunuz. Bu kayıpları kazanca dönüştürüyorsunuz. Çok önemli bir adım.”

Vize ve çalışma izinleri

İki ülke arasındaki karayolu taşımacılığının geçiş belgesi sisteminden çıkarılarak, serbestleştirilmesine önem atfettiklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rus makamları ile yaptığımız görüşmelerde ön sıralarda yer alan diğer bir gündem maddesi, Güney Rusya'da geniş çaplı bir Türk lojistik merkezi oluşturma önerimiz üzerinde ikili çalışmalara devam etmektir. Ülkemiz ile Rusya arasında Samsun-Kavgaz limanları üzerinden demiryolu feribot taşımacılığı hattını tespit edecek anlaşmanın da en kısa zamanda imzalanmasını öngörüyoruz.

Rusya'ya taze meyve sebze ihracatımızı yarın iki ülke arasında imzalanacak olan bitki karantinası alanında işbirliği anlaşması ile daha da sağlamlaştıracağız. Rus makamları ile yaptığımız görüşmelerde düzenli olarak gündeme getirdiğimiz konular arasında vize ile çalışma izinlerinin temininde ve yenilenmesinde yaşanan sorunlar da yer alıyor. Temenni ederim ki Rusya ile de vizeleri kaldırırız. Ben Sayın Putin'e bu teklifi daha önce yaptım, yarın yine yaparım. Tabii temennimiz bu noktada daha
esnek bir tutumun sergilenmesi Rusya'nın küresel ekonomik kriz nedeniyle uyguladığı kısıtlı işçi kotalarında Türkiye açısından esneklik sağlanması için şu ana kadar temaslarımız var.”

İki ülke arasındaki yoğun işbirliğine ve ticaret hacmine rağmen seviyenin hala yeterli olmadığına inandığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye ile Rusya'nın çok daha fazla işbirliği yapabileceğini ve mevcut göstergeleri çok daha yukarıya çekebileceğini ve Samsun-Ceyhan hattını süratle hayata geçirmenin aralarındaki bağları çok daha güçlendireceğini söyledi.
(aa)

Editör: TE Bilişim