Bir grup çevreci, Girit açıklarında olduğu öğrenilen ve her an Türk sularına girmesi beklenen gemideki asbest miktarının tespitini bağımsız kurumların yapmasını istedi. Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi’nin, zehirli gemideki asbest miktarının beyan edilenden 10 kat daha fazla olduğunu iddia etmesi üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, Hollanda makamlarından gemideki asbest miktarını belirten bir rapor gelmeden geminin açıkta bekletileceğini ifade etti. Hollanda tarafının gerçek dışı bilgilendirmede bulunduğunu savunan Avukat Arif Ege, Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Av. Arif Ali Cangı ve Greenpeace temsilcisi Erkut Ertürk ise bakanlığı bu konuda daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.
Ayrıca Otapan’ın karasularına girdikten sonra, yasal şartları oluşsa bile bu tür atıkların ülkesine iadesinin fiilen mümkün olamadığının pek çok deneyimle yaşandığına dikkat çekildi. Cangı ve Ertürk, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı ve Gümrük Müdürlüğü görevlilerinden oluşan komisyonun gemideki asbest miktarını tespit etmelerinin imkansız olduğunu vurguladı. Bunun ancak, uluslararası akreditasyonu olan bağımsız denetim kurumlarınca yapılabilecek bir uzmanlık işi olduğu kaydedildi.
Sivil örgütlerin açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Otapan gemisi ile ilgili olarak; çevre ve canlı yaşamı için risk yaratmamak ve telafisi olanaksız zararların doğmasının önlenmesi için Hollanda’dan yanıt gelene kadar, geminin karasularımız dışında bekletilmesini, geminin üzerinde yapılan incelemenin gemi henüz karasularımıza girmeden bu konuda uzmanlaşmış bağımsız asbest denetim kurumlarınca yapılmasını istiyoruz.”
Bakanlığın, geminin açık denizde bekletileceğini beyan etmesinden sonra bir açıklama da Otapan’ın söküleceği Şimşekler Gemi Söküm Şirketi’nden geldi. Çıkarlarının zarar göreceğinden endişe eden şirket, gemide bulunan asbestin tehlikeli bir madde olduğunu kabul etti; ancak usulüne uygun sökülmesi halinde insan sağlığına bir zararı olmadığı savunuldu. Gemide Çevre ve Orman Bakanlığı’na beyan edilenden daha fazla asbest bulunduğuna dair iddialar ise reddedildi. Şirket, Otapan’ın kansorejen maddeyle kaplı olduğu için değil, gemi armatörü ile Hollanda'daki Ship Dok tersanesi arasındaki borç ihtilafı nedeniyle 7 yıl Amsterdam Limanı’nda bekletildiği bildirildi. “Hollanda, dünyanın reddettiği zehirli gemiyi Türkiye’ye gönderiyor’’ başlığıyla yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, geminin 7 yıldır bağlı olduğu için sefere çıkabilmesi ve seferde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için tersaneye çekildiği iddia edildi.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: