İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden bir ekibin iki haftadır Akdeniz'de yaptığı araştırma, İsrail'in Lübnan'daki bir enerji santralini vurması sonucu denize dökülen petrolün Türkiye kıyılarında henüz kirlilik yaratmadığını ortaya koydu.
15 temmuzda İsrail savaş uçaklarının saldırısına hedef olan Lübnan El Ciyye'deki bir enerji santralının deposundan sızan 10 ile 15 bin ton petrol, Lübnan'da 150 kilometrelik kıyı şeridini kaplamıştı.
Kirlilik Suriye, Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan sahillerini tehdit ederken, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, kirliliğin yayılmasını önlemek için çözüm arayışında.
Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk başkanlığındaki araştırma ekibi, fakültenin araştırma gemisi 'Yunus' ile 15 gündür Akdeniz kıyılarında ölçüm yapıyor.
Lübnan'da denize dökülen ham petrolün Türkiye kıyılarına etkisini araştıran ekip, Anamur - İskenderun arasındaki toplam 20 istasyonda, 7 - 532 metre derinliklerinde ölçüm yaptı.
Araştırma sonucu Beyrut'ta denize dökülen ham petrolün Türkiye kıyılarına ulaşmadığı belirlendi. Prof. Öztürk, ham petrolün ağır olması nedeniyle battığına dikkat çekerek, "kirlilik henüz ulaşmadı ancak ulaşma ihtimaline karşı ölçümlerimiz sürecek" dedi.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin araştırma gemisinde 10 araştırmacı 15 gündür çalışıyor. 15 gün daha sürecek araştırmalarda, halk sağlığı açısından plajların bulunduğu 50 istasyonda da ölçümler yapıldı.
Araştırmalar sonucu Akdeniz'de, Hint Okyanusu'ndan gelen 59 yeni balık türü belirlendi. Bunların arasında zehirli deniz anaları da bulunuyor.
Akdeniz'de tropikalleşme yaşandığını söyleyen Prof. Öztürk "yeni türlerin Akdeniz'e ve Türk balıkçılığına etkisini de araştırıyoruz" dedi.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: