Körfez, derelerin taşıdığı ağır metal ve boya içerikli atıklar yüzünden tehdit altında. Bazı derelerin rengi, tekstil fabrikalarından döküldüğü öne sürülen atıklar nedeniyle kırmızıya dönüyor.
ERDEM: YASALAR UYGULANMIYOR
Uzmanlar, yasalar ve uygulamalarda eksiklikler olduğu görüşünü savunuyor.
Ege Üniversitesi Çevre Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, “Yasalar her zaman çıkıyor, ama uygulama yok. Bir piramit düşünün; altı bilgi, ortası algılama, en son uygulama. Biz bilgiyi uygular halde değiliz. Yasa, yönetmelik çıkıyor ama uygulama yok; çünkü denetim yok, disiplin yok. Bakan da yeni yasadan şikayetçi. Uyum gösterilmeyen bazı maddeler var” dedi.
‘DİĞER DERELER DE KİRLETİLİYOR’
Uzmanlara göre, “Büyük Kanal Projesi” yeniden gözden geçirilmeli, kirleticiler kaynağında kontrol altına alınmalı, insanlar bilinçlendirilmeli ve sanayi atıkları da denetlenmeli.
Erdem, “Sadece Melez, Arap Deresi yok. Neden diğer yerler tartışılmıyor. Çünkü göz görülmüyor. Örneğin Gediz, Piçi, Manda dereleri var, onlar da aynı şekilde kirlilik getiriyor” diye konuştu.
Öte yandan, belediye yetkilileri, kirliliğe neden olan atıkları dereye boşaltanları arama çalışması başlattı.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: