İngiltere, Savunma Bakanı Grant Shapps, Husi isyancılarının dünkü gerilimi tırmandırmasının ardından ve ABD ile İngiltere'den beklenen ortak açıklama öncesinde konuştu.

Shapps,  Kızıldeniz'de "inanılmaz derecede ciddi" olarak nitelendirdiği durum için olarak doğrudan askeri eyleme geçmeye hazır olduğunu tekrarladı.

Shapps ayrıca, 31 Aralık'ta Londra'daki The Daily Telegraph'ta yayınlanan köşe yazısında İngiltere'nin zaten harekete geçtiğine dikkat çekti ve İngiltere'nin en gelişmiş muhriplerinden biri olan HMS Diamond tarafından havadan bir hedefin düşürülmesinin, Kraliyet Donanması'nın 30 yıl içinde ilk kez öfkeyle bir hedefi vurduğunu" belirtti.

Kızıldeniz’de güzergâh değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu Kızıldeniz’de güzergâh değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu

İngiltere ve ABD'nin Kızıldeniz'deki saldırıları durdurma çabalarının bir sonraki adımı olarak bir dizi seçeneği gözden geçirdiği bildiriliyor. 

Uluslararası koalisyon kurulduğunda birkaç gün süren durgunluğun ardından isyancılar, Shapps'ın The Daily Telegraph'taki makalesinde yazdığı gibi, BP ve Maersk'in de aralarında bulunduğu bir düzine uluslararası şirketi Kızıldeniz geçişlerini askıya almaya zorlayan saldırılarına yeniden başladı. Shapps, 5.000 millik dolambaçlı yolun uzun gecikmelere, aksaklıklara neden olduğunu ve "uluslararası nakliye sigorta maliyetlerinin Aralık başından bu yana zaten on kat arttığını" vurguladı.

İran, artan gerilimlere ve Batı'nın, İran'ın saldırılara olanak sağladığı yönündeki iddialarına, Kızıldeniz'e bir destroyer gönderdiğini vurgulayarak yanıt verdi. 

Tasmin Haber Ajansı 1 Ocak'ta yaptığı duyuruda, " İran Donanması'nın 94. filosunun askeri gemisi  Alborz destroyeri, Pazartesi günü Bab el-Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi." dedi.

Editör: Nermin İstikbal