IMF İle İki Yıllık Stand-by Masada

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi yazarlarıyla mali kural ve IMF konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıya Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu da katıldı.

Toplantıda IMF ile görüşmelerin detaylarda devam ettiği ve yakın zamanda olumlu ya da olumsuz bir sonuca ulaşılacağı konuşuldu. Görüşmelerin 2 yıllık bir stand-by üzerinde sürdürüldüğü belirtiliyor.

Türk tarafı, Türkiye'nin IMF programı olmadan da devam edebileceğini, ancak bir stand-by düzenlemesinin artı faktörler getirebileceğini düşünüyor. IMF'den sağlanacak kredinin Merkez Bankası rezervlerini artırıp, iç borç yükünü rahatlatmakta kullanılması amaçlanıyor.

Buna göre hazine IMF'den gelecek kaynağı Merkez Bankası'na satarak karşılığında sağladığı Türk Liralarını borçlanma ihtiyacını azaltmakta kullanacak.

Mali kural konusundaki çalışmalarda da sona gelindiği, hükümetin çok yakında parametreleri belirleme aşamasına ulaşacağı belirtiliyor. Toplantıya katılan yazarların önemli bir bölümü de IMF ile anlaşma yapılması fikrine destek veriyor.

IMF'den kaynak sağlanması halinde 2010'daki yüzde 3,5'lik büyüme tahmininin aşılması bekleniyor. Hükümet 2009'un son çeyreğinde de pozitif bir büyüme rakamı bekliyor.

Editör: TE Bilişim