Husi Saldırıları Nedeniyle Süveyş Kanalı'ndaki Gemi Trafiği %20 Düştü

PortWatch platformuna göre, nakliye şirketlerinin Yemen'deki Husilerin saldırılarına yanıt olarak gemilerin rotasını değiştirmeye başlamasının ardından Süveyş Kanalı'ndaki nakliye trafiği, 24 Aralık ile 2 Ocak arasında bir önceki yıla kıyasla %20 düştü.

Maersk'in rota değişikliğini açıklayan ilk nakliyeci olduğu 15 Aralık'tan, Uluslararası Para Fonu'nun PortWatch'unun verilerine sahip olduğu en son tarih olan 2 Ocak'a kadar, kritik nakliye hattından geçen tanker ve kargo gemilerinin sayısı %10 düştü. .

Ancak yedi günlük ortalamalar, Afrika çevresinde zaman ve yakıt tasarrufu sağlayan önemli rotadan vazgeçen nakliyatçıların sayısının artmasıyla birlikte 24 Aralık'ta düşmeye başladı.

İran yanlısı Husilerin füze ve insansız hava aracı saldırılarının ardından gemilerinin yönünü değiştirdiğini açıklayan diğer büyük şirketler arasında Hapag-Lloyd ve MSC de vardı.

Süveyş Kanalı, nakit sıkıntısı çeken Mısır için önemli bir dolar geliri kaynağı ancak kanal yetkilileri herhangi bir gelir kaybı konusunda yorumda bulunmadı.

ABD; Venezuela Petrolüne Yeniden Yaptırım Uygulamayı Planlıyor ABD; Venezuela Petrolüne Yeniden Yaptırım Uygulamayı Planlıyor

Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla İsrail bağlantısı olan veya İsrail'e giden gemileri hedef aldıklarını söyleyerek 19 Kasım'dan bu yana 20'den fazla gemiye saldırı düzenledi.

Ancak hedeflenen gemilerin çoğunun İsrail bağlantısı yoktu ve İsrail limanlarına bağlı değildi.

ABD ve diğer ülkeler geçen ay sivil gemileri korumak için Refah Muhafızı Operasyonu adında bir deniz görev gücü oluşturdu. ABD savaş gemileri Husilerin ateşlediği silahları düşürdü ve Pazar günü Husi sürat teknelerini batırdı.

Editör: Fulya Tekin