Kamu İhale Kurumu (KİK), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve Türk firması Özata Denizcilik firmasının 117 milyon euroluk teklifle kazandığı 15 yolcu vapuru ve 28 adet yedek parça ihalesine yapılan iki itirazı reddetti.

DHA’dan Utku Bolulu’nun haberine göre ihalede teklif bile vermeyen Autsal Ships Pty Limited ile Gemi Mühendisleri Odası’nın itirazının reddedilmesi üzerine, gemi alımı ve yedek parça ihalesi konusunda belediyenin önünde bir engel kalmadı. Büyükşehir, Özata Denizcilik’i sözleşmeye çağıracak.

Geminin özellikleri
 
İlk gemi, Büyükşehir’e, 550 gün sonra teslim edilecek. Teslimatlar 90 gün arayla yapılacak. Konak-Karşıyaka arası iniş ve biniş dahil yolculuk, 15 dakikaya düşecek. Gemilerden Konforlu ve ergonomik oturma koltukları bulunacak.

İki katlı Gemilerin ön tarafında otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak. Bebek bakım masası, engelli tuvaletlerinin de yer alacağı gemiler, iki katlı olacak. Birinci kat tamamen kapalı, ikinci katta kapalı alan dışında az 90 kişi kapasiteli açık alan yer alacak. Hayvanlar için kafes de olacak.

“Bizimki daha verimli” iddiası

30 Nisan’da yapılan gemi ihalesini Türk firması Özata Denizcilik Şirketi, 117 milyon euro teklif vererek kazandı. Avustralya firması Autsal Ships PTY Ltd, ihaleye katılmasına karşın teklif vermedi ama itirazda bulundu. Firma, ürettikleri alüminyumdan gemilerin, kompozite göre verimlilik açısında daha avantajlı yönleri olması ve ucuzluğunu gerekçe gösterdi.

Editör: TE Bilişim