Yerel yönetimlerle ilgili kanunla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gündemine giren Gediz Nehri'nin, İzmir Körfezi'ne zehir akıttığı ifade edildi. Nehir, körfeze bin 839 kilogram nikel, 379 kilogram bakır, 700 kilogram çinko, 22 bin 390 ton kirletici kimyasal madde akıtarak toplu balık ölümlerine sebep oluyor.
Konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına taşıyan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Hakkı Berksü, Kütahya'da temiz bir şekilde doğan Gediz Nehri'nin, dört şehrin kirliliğiyle birlikte İzmir Körfezi'ne aktığını ifade etti. Berksü, Gediz'in çevreye yaydığı kirliliğin engellenmesi için 2000 yılında birlik kurulduğunu ancak halen kirliliğin devam ettiğini anlattı. Gediz Nehri'nin kanayan yarasını bir an önce düzeltmek istediklerini anlatan Berksü, Kütahya, Uşak, İzmir ve Manisa valilileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve çevre komisyonu üyeleriyle yapılan toplantıda birliğin merkezini İzmir'e almayı düşündüklerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni de birliğe çekmeyi planladıklarını kaydetti. Hakkı Berksü, "Yıllarca büyük paralar harcanarak temizlenen İzmir Körfezi'ne akan bu kirliliği elbirliğiyle iyi kararlar alarak önlemek istiyoruz." dedi.
Kütahya'dan doğarak İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Maltepe beldesine 401 kilometre katederek gelen Gediz Nehri'nin aktığı bölgede 521 bin hektarlık tarıma elverişli arazi bulunuyor. Bu arazinin 386 bin hektarlık kısmı sulanabilirken nehir suyu 125 bin hektarın sulamasına da kaynaklık ediyor. Nehirden her yıl 600 milyon metreküp su tarım arazilerine veriliyor. Hiçbir paranın Gediz Nehri'nin değerine ulaşamayacağını kaydeden İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Serdar Değirmenci buranın değerinin parayla ölçülemeyeceğini söyledi. Yanlış ilaçlama, doğal kaynaklardan gelen kirlenme, kent ve sanayiden gelen kirlenmenin nehri kirlettiğini anlatan Değirmenci, Gediz Nehri'nin 19 ayrı noktasından alınan numunelerin suyun 4. sınıf kalitede olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Değirmenci, "Zaman zaman su daha da kirlenmekte ve 5. sınıf tarımda kullanılamaz hale gelmektedir. Suda her türlü ağır metal vardır. Bu zehirle sulanan toprağın ürünleri her gün sofralarımızdadır ve insanları zehirlemektedir. Nehir kenarında otlanan hayvanlar kelebek hastalığına yakalanıyor ve yavrusunu düşürüyor. Nehir İzmir Körfezi'ne 1839 kilogram nikel, 379 kilogram bakır, 700 kilogram çinko, 22 bin 390 ton kirletici kimyasal madde akıtarak toplu balık ölümlerine neden oluyor" şeklinde konuştu.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: