Temeli 9 Mayıs 2004'de atılan Marmaray Projesi, Boğaz Tüp Geçiş Sistemi ile denizin 60 metre altından, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak Projenin kara bölümü metro ve hızlı tren, deniz bölümü ise tabana yerleştirilen raylı tüp tünel şeklinde olacak. Marmaray, dünyadaki benzerlerine göre hem daha uzun hem daha derin.
Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürü Ahmet Aslan, "Marmaray Projesi bu anlamda 63 kilometre yüzeyde, 14 kilometresi yer altında olan 77 kilometrelik bir proje ve 60 metre derinlikte olması hasebiyle de dünyada bir ilk. Çünkü dünyada bu derinlikte bir tünel yok. Bu anlamda bütün dünyanın özellikle teknik insanların ilgisi bu projede çünkü çift yönlü akıntının olduğu bu derinlikte gerçekten zor bir proje." diye konuştu.
Marmaray kapsamındaki hızlı tren projesiyle, Avrupa ve Asya kesintisiz olarak birbirine bağlanacak. Aslan, "Ankara-İstanbul hızlı treni gerek Ankara'dan sonra da Kars'a kadar şu an projelendirilen hızlı tren projesi Kars-Tiflis-Bakü ki devam ediyor bu proje. Bu projelerin bütünlüğünü düşündüğümüz zaman gerçekten Orta Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak modern bir İpekyolu." dedi.
Projenin 2010 yılında tamamlanması planlanıyor.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: