Bu Titanik'in buzdağı bile var
Titanik'in 50 ölçekle yapılmış 30 metre yüksekliğindeki kopyasının bu yıl bir milyon kadar ziyaretçiyi çekmesi bekleniyor. 23 milyon dolara mal olan ve inşası bir yıl süren Tennessee'nin Pigeon Forge kentindeki Titanik'in yanında 9 metre yüksekliğindeki buzdağı kopyası bile bulunuyor.
2 bin metrekareden fazla bir alana sahip olan Titanik müzesi 15 Nisan 1912'de gemide ölen 2 bin 208 yolcu ve mürettebatın anısına nisan ayının sonunda açıldı. Pigeon Forge'daki Titanic'in Branson Missouri'de bir de ikizi bulunuyor. Müze sahibi Mary Kellogg-Joslyn, "Bu müze heyecanlı bir gezinti sunan ya da Hollywood tarzı bir müze değil. Meşhur ve trajik Titanik hikayesinin tüm unsurlarını yaşatan interaktif bir deneyim" diyor.
ÖLENLERİN ADININ BULUNDUĞU KARTLARLA GİRİLİYOR
Yaklaşık 20 dolarlık giriş ücreti veren ziyaretçiler, üzerlerinde Titanik gemisinde hayatlarını kaybetmiş olan kişilerin isimlerinin yazılı olduğu bir seyahat kartı veriliyor. Yolcular Titanik'in birinci mevkinin inanılmaz bir reprodüksiyonu ile karşı karşıya geliyorlar. Bu reprodüksiyon için 1 milyon dolar harcanmış.
Replikada geminin battığı dönemin modasına uygun olarak giyinmiş 75 çalışan bile var. Bunlar arasında gemi ve geminin trajik hikayesi hakkında bilgi veren mürettebat bulunuyor. Hatta bu yetkililer elinizde üçüncü mevkinin bilet varken birinci mevkiye girmeye çalışırsanız sizi engelliyorlar bile. Müzede orijinal Titanik'ten 400 kadar insan eliyle yapılmış eşya bulunuyor. Kellogg-Joslyn bunlardan hiçbirninin 1985'te bulunan enkazdan alınmadığını söylüyor.
Müzede gemiyi 1910'da Belfast'ta inşa eden şirketten White Star çatal bıçakları bulunuyor. Replikada orijinal gemide ikinci mevkide yolculuk eden bir kadın yolcunun dişi de bulunuyor. Kadın kurtarıldıktan sonra gemide ağıran dişini çektirmiş.
Sergilenen en çarpıcı parçalardan biri ise Titanik'ten kurtarılan Amerikan milyarder Madeline Astor'ın giydiği can yemeği. Orijinal Titanik müzesi Branson'da bulunuyor ve bu yeni versiyondan 1200 metrekare daha küçük.
2 DERECEDE SU TANKI...
Yeni müzedeki üçüncü mevkideki dört ranzalı kamara, Titanik'in buzdağına çarpmasından sonra batmasıyla ölen çoğu yolcunun gemide hangi koşullarda kaldıkları gösteriliyor. Ayrıca ziyaretciler, -2 derece suyla dolu bir tanka ellerini sokarak, gemi battığında içeriye dolan suyun sıcaklığını anlayabiliyorlar. Ölümlerin çoğuna bu sıcaklıkta suda 15 dakikadan fazla kalmanın yol açtığı belirtiliyor.
JACK'İN ROSE'U RESMETTİĞİ ODA...
Müzede elbette James Cameron'ın 1997 yapımı rekortmen filmi de unutulmamış. Birinci mevkideki bir salon, Jack'in (Leonardo DiCaprio) Rose'un (Kate Winslet) resmini çizdiği odanın aynısı olarak tasarlanmış. Ziyaretçiler bu odayı görür görmez tanıyor. Ayrıca geminin dalgalar üzerinde kaydığı sırada geminin aldığı farklı açıları gösteren 3 farklı yükseklikte güverte seçeneği de bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: