Denizcilik endüstrisi,  bir geminin operasyonlarının karbon yoğunluğu göstergesi (CII) derecelendirmesi üzerindeki potansiyel etkisinin nasıl yönetileceğine odaklandı.

Sektör, üyelerle aylarca süren istişareler ve görüşmelerin ardından, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) yeni gerekliliklerinin uygulanmasına hazırlanırken, ticaret grubu BIMCO, zamanlı Charter Partilerde sorumluluk atama konusunda gemi sahiplerinin yanında yer alan Zamanlı Charter Tarafları için bir CII Operasyonları Maddesini kabul etti. 
 
Uluslararası deniz taşımacılığının karbon yoğunluğuna ilişkin yeni düzenlemeler 1 Kasım'da başladı ve 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

IMO'nun MARPOL'de uzun zamandır beklenen değişiklikleri, tüm gemilerin enerjilerini ölçmek için elde ettikleri Enerji Verimliliği Mevcut Gemi İndeksi'ni (EEXI) hesaplamalarını gerektiriyor. Verimlilik ve yıllık operasyonel karbon yoğunluğu göstergesi (CII) ve CII derecesinin raporlanması için veri toplamaya başlandı. İlk CII derecelendirmeleri, 2023 işletme verilerine göre 2024'te verilecek.

BIMCO'nun Belge Komitesi tavsiyelerini kabul ederken, "Karmaşık CII düzenlemelerinin gemilerin gelecekteki operasyonlarını önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor. Gemi sahipleri ve kiracılar yeni işbirliği yollarını benimsemeli ve armatörlerin ve gemi kiralayıcıların başarılı olmasına yardımcı olmak için gemi kiralama partileri için yeni maddelere ihtiyaç duyulacak." şeklinde bilgi verdi..

BIMCO'nun yeni CII maddesinin başlangıç ​​noktası, geminin işletilmesiyle ilgili kararları kiracı verdiği için, bir zaman kiracısının bir geminin emisyonlarının sorumluluğunu da üstlenmesi gerektiği düşüncesine dayanıyor.. BIMCO, gemi kiralama sözleşmesine girerken veya bu maddeyi mevcut bir kiralama sözleşmesine dahil ederken, araç sahibinin ve kiralama sözleşmesinin her yıl elde edilecek belirli bir CII üzerinde anlaşmasını tavsiye ediyor. 

BIMCO'nun Belge Komitesi Başkanı Nicholas Fell, yeni madde, temel düzenleyici rejim geliştikçe gözden geçirilecek. Alt komite, gemi sahipleri, kiracılar ve hukuk ve sigorta uzmanlarından oluşuyordu. Sekiz aydan fazla müzakere ve istişareden sonra, mal sahipleri ve kiracılar için müzakereler için mükemmel bir başlangıç ​​noktası görevi gören ve pratikte uygulanabilir olan bir maddeye ulaştık." diyor.

Sektör, deniz taşımacılığının CO2 emisyonlarını azaltmayı amaçlayan IMO ve AB düzenlemeleriyle karşı karşıya kaldıkça, yeni sözleşmelere ve maddelere olan ihtiyaç artıyor. Aralık 2021'de BIMCO, bir EEXI Geçiş Maddesi yayınladı ve Mayıs 2022'nin sonunda BIMCO, Avrupa Birliği'nin nakliye emisyonlarını AB'nin emisyon ticaretine dahil etme niyetine yanıt olarak, Zaman Şartı Tarafları için yeni bir Emisyon Ticaret Sistemi Tahsisatları (ETSA) Maddesi yayınladı. 
 
 

Editör: Nermin İstikbal