Sahibi olduğu ulaşım ve iş araçlarından çıkan atık motor yağlarını yasalara göre imha etmeyen belediyelere yüksek miktarda para cezası kesilecek.
Bu konudaki mevzuat boşluğunun giderildiğini belirten Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, belediyeleri de kapsayan kamu denetimlerine bir ay içerisinde başlayacaklarını açıkladı. Bu yüzden yaşanan kirliliğe örnek vermek için, “1 litre atık motor yağı, denize döküldüğünde 1 milyon litre deniz suyunu kirletiyor” diyen Öztürk, herkesi daha hassas ve dikkatli davranmaya çağırdı. Öztürk, “Maalesef, ülkemizde ucuz diye atık yağları yakarak ekmek pişiren fırınlar bile var” diye konuştu.
Bakanlık verilerine göre Türkiye’de 3 bin 225 belediyeden sadece 16’sı düzenli depolama kapasitesine sahip. Ayrıca halen 16’sı çimento, 1’i kireç, 1’i kazan fabrikası ile 10 geri dönüşüm tesisi bakanlıktan aldığı lisans ile geri dönüşüm tesisi olarak faaliyet gösteriyor.
Sektör tahminlerine göre yılda 250 bin ton civarında motor atık yağı oluşuyor. Endüstriyel atık yağların da eklenmesi ile bu rakamın 500 bin tonu bulduğu tahmin ediliyor. Petrol Sanayi Derneği (Petder), Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik uyarınca atık motor yağlarının toplanması ve çevreye olan olumsuzlukların önlenmesi için kurduğu tanker filosunu genişletti.
Atık yağları toplamak için 10 tankerlik filo kuran derneğin yılın ilk yarısında topladığı atık yağ miktarı 5 bin 159 tonu buldu. Derneğin genel sekreteri Dr. Erol Metin, atık yağların toplanması için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirterek, hiçbir ücret talep etmeden filoları sayesinde Türkiye’nin her tarafından atık yağları alıp bertaraf tesislerine naklettiklerini söyledi.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: