Bitirilemez gözüyle bakılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nı (BTC) gerçekleştirerek, tarihi bir başarıya imza atan Türkiye, hattın yapımı sırasında ortaya çıkan 400 milyon dolarlık ek maliyet nedeniyle uluslararası tahkim riskiyle karşı karşıya. Hattın yapımında görev alan yabancı müteahhitlerin, alacaklarını alabilmek için tahkime gitmeye hazırlandığı öğrenildi. Azeri petrollerinin dünyaya ulaştırılmasını sağlayan BTC’nin Türkiye bölümünün 1.4 milyar dolara tamamlanması öngörülüyordu.
KİMLER ÜSTLENDİ...
Hattı yaptıran BP öncülüğündeki konsorsiyum ile Botaş arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye, maliyetin 1.4 milyar doları aşması halinde, aradaki farkı ödemeyi taahhüt etmişti. Hattın yapımını Nacap (Hollanda), Streicher - Haustadt & Timmerman (Alman), Punj Lloyd (Hint) ve Türk şirketleri Limak, Günsayıl, Alarko, Tepe üstlendi. Tepe’nin sözleşmesi inşaatın ileri bir aşamasında iptal edilirken, hat yaklaşık 1.8 milyar dolara tamamlandı ve temmuz başında hizmete açıldı. Anlaşma gereğince, hattın yapım bedelinin 1.4 milyar doları konsorsiyum tarafından ödendi. Ancak 400 milyon dolarlık fark hálá ödenmedi. Maliyetin artacağı inşaat aşamasında kesinleşti ve konuya ilişkin olarak konsorsiyumla görüşmeler yapıldı. Botaş Genel Müdürlüğü, BP Başkanı John Brown’u, artışın haklı nedenlerden kaynaklandığı, dolayısıyla konsorsiyum tarafından karşılanması gerektiği konusunda ikna etti. Brown, 400 milyon dolarlık farkın konsorsiyum tarafından karşılanması konusunda söz verdi. Ancak konsorsiyumla bugüne kadar ek maliyeti kabul ettiğine ilişkin yazılı bir belge de düzenlenmedi. BP’de belirsiz bir dönemin yaşandığını, şirketin başkanı John Brown’ın yerini kaybedebileceğini belirten bir kaynak, ‘Müteahhitler, alacaklarını tahsil edebilmek için Türkiye ile BP arasında mekik dokuyor. Ancak parayı kimin ödeyeceği hálá kesinleşmiş değil.
MUHATAP BOTAŞ
Müteahhitlerin muhatabı yasal olarak Botaş. Dolayısıyla müteahhitler Botaş’ı sıkıştırıyor. Botaş ise ‘konsorsiyum ödeyecek’ diyor. Ortada herhangi bir yazılı belge olmadığı, herhangi bir anlaşma bulunmadığı için Türkiye bu parayı ödemek zorunda kalabilir’ dedi. Yabancı müteahhitlerin, Botaş’a, alacaklarını tahsil etmek için uluslararası tahkime gideceklerini, bunun için hazırlık yaptıklarını sözlü olarak ilettiği belirtilirken, bir Türk müteahhitlik şirketinin yetkilisi, gelişmeleri doğrulayarak, kendilerinin, Türkiye’yi zor durumda bırakabilecek bir girişimde bulunmalarının söz konusu olamayacağını söyledi.
DenizHaber.Com
Yorumlar
Kalan Karakter: