Samsun Çerkes Platformu üyeleri, 152 yıl önce yaşanan felaketi anmak için yürüyüş gerçekleştirerek, denize karanfil bıraktılar.
İstiklal Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 300 Çerkes, 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusyası’nın Kafkasya’yı işgal ederek soykırım yapmasını protesto etmek ve soykırımda kaybettikleri atalarını anmak için yürüyüş düzenledi. İstiklal Caddesi üzerinde başlayan yürüyüş, Tütün İskelesi’ne kadar devam etti.
Basın açıklamasını Bulvar AVM meydanında yapan Samsun Çerkes Derneği Başkanı Sedat Uygun, “21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağılmasının, Kafkasya’nın Kafkas halklarından mahrum bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük soykırım ve sürgünün yıl dönümüdür. 21 Mayıs 1864 tarihinden 152 yıl geçmesine rağmen biz Kafkas halklarının çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir. Kafkas halklarının kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engel kaldırılmalıdır. Biz her şeye rağmen hem anavatanımızda hem de dispora da kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. Yaşanan soykırım ve sürgünü asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.
Grup, Bulvar AVM meydanındaki basın açıklamasının ardından, Tütün İskelesi sahilinden denize karanfil bıraktı.
Kaynak: iha