“Türk Boğazlarıyla ilgili sorunlar üzerinde uzun zamandır çalışıyorum. Bu çok yönlü, karmaşık ve devingen konuyu irdelerken çok ihtiyatlı ve kuşkucu olmak gerektiğini gözlemlerimle ve düştüğüm yanılgılarla öğrendim.”

Gündüz Aybay

2001 yılında hayata veda eden Kaptan, Avukat, Deniz Hukukçusu Gündüz Aybay için “Meslek yaşamının en çok emek ve önem verdiği, yıllarını adadığı çalışması;Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye lehine yeniden ve doğru yorumlanması için harcadığı çabalarıdır” demek yerinde olacaktır.

Gündüz Aybay için hazırlanan ve bir yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgesel filmin yönetmenliğini Atom Şaşkal, röportajlarını gazeteci Elif Aydoğdu yaptı. Belgeselde, ülkenin değerli hukukçuları, Dışişleri Bakanlığı, Deniz Sigorta Şirketleri yetkilileri, ailesi, öğrencileri ve yakın dostu denizciler; Aybay’ın, Türk Boğazları alanındaki çalışmalarının yanında, denizcilerin eğitimi, deniz hukuku, denizciler arası sosyal ve mesleksel dayanışma alanındaki çalışmalarını anlatıyor.

Gündüz Aybay’ın, denizci ve hukukçu olarak yaptığı hizmetler arasında Türk Boğazları’nın çok özel bir yeri vardır. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’nün hem iç hukukda hem de Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’da kabul edilmesi için çalışan ekibin en aktif üyesi Gündüz Aybay olmuştur denilebilir.

Denizcilik, Deniz Hukuku, Türk Boğazları alanlarında bilimsel, tarihi ve kültürel amaçlı 10’dan fazla kitabı, 100’den fazla yayımlanmış makalesi ve incelemesi vardır.

Gündüz Aybay, Türkçe’nin doğru kullanımı konusunda da çok duyarlı bir insandı. Belgesel filmin gösteriminde, Gündüz Aybay’ın, ilki 1999 yılında yayınlanan, gerek medya organlarında gerek günlük yaşamda Türkçe’nin yanlış kullanılmasının örneklerini gösteren Sözcükler Üzerine Anımsatmalar adlı kitabı Türk P&I Sigorta tarafından izleyicilere dağıtılmak üzere, kardeşi Prof. Dr. Rona Aybay’ın önsözü ile yeniden basıldı.

Filmin gösterimleri Aralık 2018’de başlayacak ve gösterim tarihleri

https://www.facebook.com/denizlerimizinhukukcukaptani/

adresinden duyurulacaktır.

Filmin yüksek çözünürlüklü görsellerineve fragmanına https://drive.google.com/open?id=1f-AL7RJRI8njkgaf9cP0c3jAzd7mVDWZ

adresinden ulaşabilirsiniz.

Elif Aydoğdu Oral

Aybay Ailesi adına

Uygulayıcı Yapımcı

[email protected]

Tel:0535210 15 83

Ek 1: Belgeselde Gündüz Aybay’ı anlatan konuşmacılar

Ek 2: Gündüz Aybay Kimdir?

Ek 3: Film Ekibi hakkında.

Belgeselde Gündüz Aybay’ı anlatan konuşmacılar

Aret Taşçıyan

Türk P&I Sigorta A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Barış Aybay

Yeğeni - Avukat

Cahit İstikbal

Baş Kılavuz Kaptan-Uzak Yol Kaptanı

Bülent Erol

Kaptan- Yakın Arkadaşı

Ergun Ersoy

Uzak Yol Kaptanı-Avukat

Prof. Dr. Kerim Atamer

Türk Ticaret Kanunu’nu Hazırlayan Komisyon Üyesi

Mahmut Karaman

Gemi Mak. İşletme Müh. ve Av.

Meral Aybay

Eşi

Mithat Rende

Emekli Büyükelçi - OECD Önceki Daimi Temsilcisi

Nezihi Sanal

Yakın Arkadaşı - Avukat

Dr. Nilüfer Oral

Bilgi Üniversitesi- Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Rona Aybay

Kardeşi- Hukukçu

Saim Oğuzülgen

Bahçeşehir Üniversitesi

Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Önceki Müdürü

Sevin Özaydın

Avukat-Çalışma Arkadaşı

Gündüz Aybay Kimdir?

Gündüz Aybay; Yüksek Denizcilik Okulu 1953 yılı Güverte Bölümü mezunudur. 10 yıl ticaret gemilerinde çalıştı. Uzakyol kaptanı oldu. 1963 yılında bu görevinden ayrılıp, Yüksek Denizcilik Okulu’nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1964 yılında İ.Ü. Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aramızdan ayrıldığı 27 Eylül 2001 tarihine kadar, Deniz Hukuku alanında aralıksız avukatlık yaptı. Aynı zaman kesitinde, İTÜ Denizcilik Fakültesi, İ.Ü. Deniz Bilimleri Enstitüsü ile İşletme İktisadı Enstitüsü ve Deniz Harp Okulu’nda öğretim görevlisi olarak, çeşitli denizcilik ve hukuk konularında dersler verdi. Bugün, denizcilik ve deniz hukuku alanlarında ülkemizin önde gelen çok sayıda uzmanının yetişmesine katkıda bulundu.

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği ile İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği’nde başkanlık görevi yaptı. Aybay Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Deniz Hukuku Derneği’nde kurucu üye ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı. Denizcilik, Deniz Hukuku, Türk Boğazları alanlarında bilimsel, tarihi ve kültürel amaçlı 10’dan fazla kitabı, 100’den fazla yayımlanmış makale ve incelemesi vardır.

Film Ekibi

Yönetmen - Atom Şaşkal

1996’da, İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nde tamamladı. Halen Koç Üniversitesi’nde Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde okumaktadır. Kısa filmleri yanı sıra Şaşkal, 2017 senesinde “Mimarlığa Doymayan Adam: Nişan Yaubyan” belgeselinin yönetmenliğini üstlendi.

Denizlerimizin Hukukçu Kaptanı Gündüz Aybay,Türk Boğazlarına Adanmış Bir Ömür belgeselinin yönetmenliğini yaptı.

Röportajlar - Elif Aydoğdu

1969’da Eskişehir’de doğdu. Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu. 25 yıldır yazılı basında görev yapıyor. On beşin üzerinde sektörel kitap ve dergiyi yayına hazırladı. İki yüzü aşkın sempozyum ve kongre organizasyonu düzenledi. Nural Denker’in “Az Gittik Uz Gittik Elli Yıldır Düz Gittik” adlı kitabının editörlüğünü yaptı (2017) .

Denizlerimizin Hukukçu Kaptanı Gündüz Aybay, Türk Boğazlarına Adanmış Bir Ömürbelgeselinin röportajlarını gerçekleştirdi, uygulayıcı yapımcılığını üstlendi.

Yapımcı Meral Aybay– Emekli Diş Hekimi, Gündüz Aybay’ın eşi. KANKEV-Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı kurucu üyesi, Marmara Soroptimist Kulubü Kurucu Üyesi, Federasyon tarafından Balat Bölgesi’ndeki kadınlara ve genç kızlara meslek kazandırmayı ve bir mesleği hayata geçirebilecekleri bir alan yaratmayı hedefleyen Balat Kültür Evi’nde 2015-2017 Komisyon Üyeesi olarak görev yaptı, halen katkı vermeyi sürüdürüyor.

Editör: TE Bilişim