Türk guletleri Alman basınında
Alman Die Welt gazetesi, Türkiye'de Osmanlı tarzında üretilen ve gulet adı verilen yatların tanıtımını yaptı.
Alman Die Welt Gazetesi "Geçmişe yolculuk" başlığıyla yayımlanan yazıda, "Bir Türk tersanesi, geleneksel guletleri modern şekilde yeniden canlandırıyor. Bunlar lüks charter yatlar olarak dolaşıyor" denildi.
Bodrum yakınlarındaki İçmeler'de bulunan Neta tersanesinin, 700 yıl boyunca denizlere hakim olan Osmanlı İmparatorluğunun geleneksel kayık yapım tarzını yeniden hayata geçirdiği ve tersane sahibi Murat Önet'in, 32 metre uzunluğundaki "Xenos IV" adlı guletle bu geleneği yeniden başlattığı belirtildi.
Genelde 2 direkli ve eskiden çam ağacından yapılan guletlerin bugün Türkiye'deki tersaneler tarafından maun ağacından yapıldığı, içlerinin çok modern döşendiği, içinde televizyon, mini-bar bulunduğu, genelde 2 kabinden oluşan bölmelerin de lüks otel odalarını andırdığı kaydedildi.
Bodrum ile İçmeler arasında bugün yüzlerce gulet görmenin mümkün olduğu ifade edilen yazıda, tahtaların dayanıklılığının zorlanmaması için ahşap guletlerin en fazla 40 metre uzunluğunda yapıldığı, ancak şimdi 50 metre uzunluğunda "Great Nautilus" adlı bir guletin çelikten hazırlanmakta olduğu, tamamlanmasının beklendiği 2010 yılında dünyanın en uzun guleti olacağı bildirildi.
Yazıda ayrıca Bodrum'un, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin kayık ve gemi yaptığı bir yer olduğuna işaret edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: