KARADENİZ’in Romanya karasularında, Sulina açığında 16 Aralık 2009 tarihinde fırtına nedeniyle karaya oturan Gürcistan bayraklı ‘Turgut S.’ adlı gemi, o gün bu gündür kurtarılmayı bekliyor.
Geminin armatörü Eminoğlu Denizcilik, gemi oturduktan sonra gemiyi kurtarma çalışmalarına başladıklarını ancak çamura saplanması nedeniyle güçlük çektiklerini belirtmişti. Şirketin Ocak 2010 tarihinde DenizHaber'de yayınlanan açıklaması şöyleydi:
"Eminoğlu denizcilik ailesi olarak başımıza gelen bu talihsiz olaydan dolayı çok üzgünüz. Bahse konu haberde gemi personelinin ölümle burun buruna olduğu belirtilmiştir. Ancak durumun aslı böyle değildir. Gemi yaklaşık bir ayı askın süredir çamura saplanmış şekilde hava şartlarının düzelmesi beklenmektedir. Bız Eminoğlu Denizcilik olarak gemi burada çamura saplandıktan sonra gemi kurtarma çalışmalarına hiç vakit kaybetmeden başlanmıştır. Gelen römorkörler yardımıyla geminin saplandığı yerden çıkarılması denenmiştir. Ancak suyun çok sığ olması ve zeminin çamur olması durumu zorlaştırmıştır ve çalışmalar başarısız olmuştur. Bu kurtarma çalışmalarından sonra tarama gemisi araştırılmaya başlanmıştır. Yabancı ülkeye ait bir tarama gemisiyle anlaşma yapılmıştır. Tarama gemisi kurtarma çalışmalarına başlamak üzere geminin bulunduğu Sulina olarak adlandırılan mevkie doğru yola çıkmıştır. Geminin yakınlarına doğru yaklaşmaya başladığı sıralarda hava şartlarının kötüye gitmesinden dolayı yaklaşık 10-15 günlük sure boyunca geminin yakınlarında bulunan Sulina kanalında beklemiştir. Bır turlu hava muhalefetinin geçmemesi sebebiyle kurtarma çalışmaları bu güne kadar sürmüştür. 27.01.2010 tarihi itibariyle de gemi kurtarma çalışmaları kaldığı yerden başlamıştır. Gemide elektrik olmadığı, mürettebatın donmak üzere olduğu (ısıtma sistemleri tam randıman çalıştığı halde), şirketten kimseye ulaşamadıkları ve ölümle burun buruna geldikleri yalandır. Biz geminin her turlu ihtiyacını elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışmışızdır. Tabiî ki elimizde olmayan sebeplerden dolayı bazı aksaklıklar doğmuştur. Bu aksaklıklar sadece süreç olarak gelişmiştir. Bu da bizim şirketimizin elinden gelen bir durum değildir. Biz üzerimize düseni fazlasıyla yerine getirmeye çalışmışızdır ve çalışacağızdır. Hiçbir firma olduğu yerde bekletmek için bir gemi alıp işletmez. Basına böyle bir olağan dışı olay gelen bir firma gemisini oraya terk edip gitmez. Şirket çalışanlarımız bu olayın akabinde geminin bulunduğu Romanya’ya zaman kaybetmeden gitmiş ve orda yapmaları gereken yazışma ve temasları yapıp tekrar Türkiye’ye geri dönmüşlerdir. Biz Şirket olarak gemide bulunan mürettebatın moral ve motivesini bozmamak için elimizden gelen özveriyi yerine getirmeye çalışmışızdır. Biz her zaman ve her koşulda personelimizin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Hepimize geçmiş olsun."
Ne var ki, o tarihten bugüne 3 yıla yakın zaman geçmesine rağmen gemi kurtarılamadı.
Gemi en son bir hafta önce fotoğraflandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: