Korsanlara karşı yardım çağrısı
Somali, deniz korsanlığıyla mücadele için bir sahil güvenlik gücü oluşturulması konusunda dünyadan yardım istedi.
Somali açıklarında korsanlık arttı
Somali Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Başkanı Nur Muhammed Mahmud, Malezya'da korsanlıkla ilgili bir toplantıda, Somali'nin bu sorununun üstesinden gelmek istediğini söyledi.
Mahmud, sahil güvenlik gücüne, yabancı balıkçıların bölgede yasadışı olarak avlanmasını ve zehirli atık boşaltılmasını önlemek için de ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Somali korsanlarla mücadele için yabancı bir güç değil, kendi gücünü kurabilmek için teçhizat ve eğitim desteği istiyor.
Ancak Somali'nin uluslararası olarak tanınan hükümetinin, ülkenin çok küçük bir bölümünde hakimiyeti söz konusu. Güney kesimlerin büyük bölümü radikal İslamcı isyancıların denetiminde.
Bazı Somalili korsanlar, Kenya ve Fransa ve Hollanda'da yargılanırken bazı ülkelerde bu zanlılar serbest bırakıldı.
Uluslararası hukukun korsanlık konusunda net olmadığı yolunda tartışmalar var.
Korsanlara karşı bazı yabancı ülke donanmaları Aden Körfezi ve Hint Okyanus'unda devriye gezerken, saldırıların sıklığı artıyor.
2009 başından 15 Mayıs tarihine kadar korsanların kaçırdığı gemi sayısı 29 rehin aldıkları mürettebatın sayısı ise 472 olarak bildiriliyor.
Korsanlara karşı Birleşmiş Milletler desteğiyle son zamanlarda yapılan bir konferansta Somali'ye 250 milyon doları aşan bir yardım yapılması kararlaştırılmıştı.
Yardım paralarının, ülkenin askeri ve ekonomik kalkınmasına harcanması planlanıyor.
Somali'de korsanlık olaylarının gelişmesinin en temel nedeni olarak ülkede 1991 yılından bu yana istikrarlı bir hükümet olmaması gösteriliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: