Sigarada Bulunan 81 Madde Doğrudan Kansere Yol Açıyor
Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Yılmaz'ın Sunumuyla Suudi Arabistan Okulu Öğrencilerine Sigara Bağımlılığı Konusunda Seminer Düzenlendi.
Yayınlanma :
25.02.2016 12:26
Güncelleme :
25.02.2016 12:26
Seminerde konuşan Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Yılmaz, Suudi Arabistan Okulu öğrencilerine sigara bağımlılığı konusunda bilgiler verdi. Sigara tiryakiliğinin en öldürücü bağımlılık olduğunun altını çizen Yılmaz, sigarada 4 binden fazla maddenin bulunduğunu, bu maddelerden de en az 81 tanesinin doğrudan kansere yol açan maddeler olduğunu belirtti. Nikotinin ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Başladıktan sonra bırakması zor bir alışkanlıktır. Bu sebepten hiç başlanılmaması gerekmektedir. Sigara içerisinde bulundurduğu maddeler ile doğrudan kanserli hücreleri aktive etmenin yanı sıra KOAH olarak bilinen kronik bronşit hastalığının da en büyük sebeplerindendir. Sigara kullanımı içerisinde bulunduğu maddelerden dolayı yeterli oksijen alınımına izin vermediği için cilt, dudak, gırtlak kanserlerini de tetiklemektedir.”
“TÜRKİYE’DE YETİŞKİNLERDE SİGARA KULLANIMINDAN KAYNAKLANAN KANSER ORANI YÜZDE 30 CİVARINDA”
Sigara kullanımının en çok 25-44 yaş aralığında gözlemlendiğini belirten Yılmaz, lise dönemlerindeki sigara kullanımlarının üniversite çağlarında biraz daha azalma gösterdiğinin altını çizdi. Türkiye’de yetişkinlerde sigara kullanımından kaynaklanan kanser oranının yüzde 30 civarında olduğunu ifade eden Yılmaz, pasif içicilerin de akciğer kanseri gibi kanserlere yakalanma olasılığının yüzde 90 olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Yılmaz, öğrencilerden çevrelerinde sigara kullanan kişileri de uyarmalarını istedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefre
Yorumlar
Kalan Karakter: