OTURMA

“Kemet Star” gemisi, Bozcaada açıklarında karaya oturdu.

Oturma nedeni bilinmiyormuş. Haber bu..

Resmi çekeni tebrik ederim 2 küçük kayayı da kadrajına aldığı için.

Güneyden gelip Çanakkale boğazına girecek gemiler siyah rotayı takip ederler. Bahse konu gemimiz ise muhtemelen kırmızı rotayı takip etmiş olmalı ki koyu maviye 10 metre hattının içine girip takriben yuvarlak kırmızı içine aldığım bölgede oturmuştur.                                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


8.7 metrelik su çekimi olan gemi tahminimiz takriben 8.5 metre derinliği olan yerden geçer mi? Gemi kurtarma bize bu bilgileri vermez ama kıssadan alacağımız dersler olduğu için biz bu olayı sadece “vah vah” diyerek geçiştiremeyiz. O yüzden ana neden üzerinde genç vardiya zabitlerimizin dikkatini çekelim.

“Viya böyle-2” den alıntı:

Aşağıdaki harita Bodrum kanalını gösteriyor. 3.kaptanımız kendi kafasına göre rotaları çizmiş. Dersiniz bu evladımızın ilk gemisi. Eğer kaptanlarımız seyir planını kontrol etmezlerse başlarına gelecekleri de beklesinler. 266 rotası tam da 7 metrelik derinliğin üzerinden geçiyor. BTM (Bridge Team Management)  kursunda veya okulunuzda “no go area” işlendiğinde konuya uygun çok güzel bir örnek. 

Bu resim üzerinden biz “no go area”mızı ve yeni siyah rotalarımızı çizelim.

Demek önce “No go area”lar çizilecek, içi taranıp üstüne “no go area” yazılacak ve sonra bize açık kalan emniyetli hattan rotalar çizilecek. Anlaşılmadık bir şey yok dimi?